Добрев срещу Нинова. Какво става в БСП преди ключовия лидерски избор

Корнелия Нинова и Кирил Добрев, източник: Свободна Европа

Два месеца преди БСП да гласува за нов председател, в партията вече има осезаемо разцепление

Два месеца преди БСП да гласува за нов председател, в партията вече има осезаемо разцепление. Въпреки че противопоставянията на Позитано 20 не са новост и битки за надмощие се водят често, настоящият избор на лидер се очертава като особено драматичен, защото един срещу друг в него се изправят двете силни фигури в БСП в момента.

За още един мандат начело на формацията очаквано се кандидатира Корнелия Нинова. Изненадващото обаче е, че срещу нея ще се изправи дясната й ръка – Кирил Добрев.

По ирония на съдбата именно Добрев помогна на Нинова да оглави партията преди. И поради дългата им професионална близост, когато тя застана на председателския пост в БСП, той бързо се издигна до заместник-председател на формацията. Впоследствие Добрев напусна Народното събрание, където беше депутат и остана в администрацията на БСП, за да работи със структурите.

За социалистите това е все едно Цветан Цветанов да се изправи срещу Бойко Борисов. "Но "предишният" Цветан Цветанов, докато беше силен", казва източник от БСП.

Ето защо и останалите номинации за председател, които БСП периодично огласяват не предизвикват особен интерес нито сред социалистите, нито сред медиите. Сред издигнатите имена са тези на председателя на ПЕС Сергей Станишев (който отдавна съобщи, че няма да участва в надпреварата), Калоян Паргов (БСП-София), Крум Зарков (депутат и член на ИБ на БСП), Георги Свиленски (депутат), Красимир Янков (който в последните няколко избора винаги е кандидат за лидер) и други.

Номиниран е дори пловдивският бизнесмен Георги Гергов, когото Нинова изключи от ръководството на партията след ЦУМгейт. По-любопитното обаче е, че самият Гергов е номинирал Кирил Добрев за лидерската позиция.

Сблъсъкът е един – Корнелия Нинова срещу Кирил Добрев. Тя е особено силна, но той също не е за подценяване – той държи структурите, а това ще е първият пряк избор, а чрез делегати на конгрес, разясняват още източници от "Позитано" 20.

Добрев и приближените му

Потърсен за коментар, Кирил Добрев отказа да отговори категорично пред Свободна Европа дали ще остане в лидерската битка. "Имам номинации, но процесът по номиниране все още тече. Ще реша по-нататък във времето. Всичко ще е ясно през март, когато приключи". На въпрос дали има конфликт в това, че той е сред най-тесния кръг съпартийци на Нинова, Добрев отговори: "Всеки социалист може да получава номинации и да се възползва от тях или да откаже да се възползва. Нали БСП е най-демократичната партия?"

Приближени до Добрев обаче твърдят, че той със сигурност ще се кандидатира за председател. В подкрепа на това твърдение са и последните разместванията в администрацията на "Позитано" 20. В началото на февруари Корнелия Нинова освободи медийния си сътрудник Бояна Бозаджиева.

Освен пиар съветничката, която беше неотлъчно до Нинова години наред и се смята за близка до Добрев, освободена от работа беше и Калинка Николова. Тя оглавяваше организационния отдел на левицата. Социалисти твърдят, че Николова също е сред близките на Добрев в администрацията на левицата.

Външна на партията подкрепа

Основна част от кампанията, която Нинова води сред структурите на партията, в момента е какво ще се случи с БСП ако тя бъде свалена от поста. На различни сбирки по малките населени места тя недвусмислено е заявявала, че има опасност левицата да бъде овладяна чрез смяна на председателя. И също, че основният й конкурент се "ползва с външна на партията подкрепа".

Сред социалистите е разпространено виждането, че зад Добрев стоят интереси, свързни с ДПС и депутата Делян Пеевски. А като доказателство за това се посочват двете публични изяви на близкия до Добрев депутат и бивш икономически министър Драгомир Стойнев. Именно Стойнев обяви публично, че Сотир Цацаров не е лоша номинация за шеф на КПКОНПИ. При това гласуване пък формацията бламира Нинова, която обяви, че социалистите няма да покрепят бившия главен прокурор за шеф на комисия "Антимафия". При вота обаче половината парламентарна група гласува за Цацаров, заедно с управляващите и ДПС.

Колко е членската маса на БСП?

Въпреки че най-обсъждана е конкуренцията за лидерския пост доста по-важен момент, който е от сериозно значение за избора на председател, всъщност е членската маса на БСП, която трябва да гласува.

До момента няма данни колко е численият състав на партията. Бройката социалисти пък е основополагаща, защото според устава за избран за председател се смята кандидатът, който е получил гласовете на 50% + 1 от съпартийците си. Ако това не се случи на първи тур, се отива на втори и там получилият по-висок брой гласове заема поста.

В този момент тече преброяване на членовете на левицата. Досега местните структури докладваха членската си маса, но се смята, че сериозно са раздували бройката й, тъй като от нея зависеше бройката делегати, която излъчват на конгрес. "Сега нещата стоят по друг начин – колко повече хора има – толкова по-трудно ще бъде постигането на 50% мнозинство. Ако са по-малко пък, ще е хем прекалено лесно, хем ще се види, че БСП не е така мощна, както ни се иска", разказва неофициално човек от партийното ръководство.

Очаква се в крайна сметка преброяването да регистрира около 80 000 членове с право на глас. Всички те ще бъдат оформени в избирателни списъци. До 26 март всяка местна организация на левицата пък трябва да подаде в централата местоположението на избирателната секция в даденото населено място. Ще бъдат организирани и мобилни урни, които ще пътуват в селата, в които има регистрирани социалисти, но не достатъчно за разкриване на секция.

Въпреки че подготовката на вътрешнопартийния вот е в ход, има част от опозицията на Корнелия Нинова, която не се е отказала да настоява за връщането на стария модел за избор на председател – на конгрес. Очаква се подобен въпрос да бъде поставен на предстоящия Национален съвет на формацията.

Очаква се и процес по прегрупиране на опозиционните сили, като най-вероятно част от тях ще подкрепят Добрев. Подобно нещо вече се случва и то се вижда с подкрепата, която Георги Гергов оказва на заместника на Нинова. На този етап не е ясно как се позиционират бившите председатели на БСП – Сергей Станишев и Михаил Миков. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK