Добрата новина: 22-годишната Невена Терзиева стана наставник на ученици от своята гимназия

Снимка: Пресцентър на МОН

Тя е убедена в ползата от дуалното обучение

Възпитаничката на Националната финансово-стопанска гимназия (НФСГ) Невена Терзиева става ръководител на отдел в голяма търговска верига и наставник на ученици в дуално обучение на гимназията, която е завършила.

22-годишната девойка започва практиката си в компанията още като ученичка в паралелка „Търговия“ с дуално обучение. В 11-и клас е на работа два дни в седмицата, а като зрелостничка – три. „Още от самото начало се сработих много добре с екипа. Наблюдаваха ме и оцениха моите умения“, казва Невена.

Остава да работи във фирмата и сега е ръководител на отдел „Плодове и зеленчуци“. Освен това я определят и за наставник на Ева и Христо, които също учат в НФСБ, паралелка „Търговия“. Невена се надява те също да останат в компанията. 

За Ева и Христо ползите от дуалното обучение са в това, че получават трудов стаж още като ученици и трупат опит в реална работна среда.

Данните на търговската верига показват, че 20% от учениците, работили при тях, остават за постоянно, а от ръководството на гимназията съветват повече работодатели да се възползват от дуалното обучение.

В НФСГ има пет паралелки с дуално обучение с участието на 7 фирми. Предвижат те да бъдат увеличени. Гимназията е получила средства за наставници, работно облекло, техника и пробно стажуване по проект „Подкрепа за дуалната система на обучение" на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK