До средата на годината решават за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген

Снимка: Pixabay

Продължаването на контрола по вътрешните граници нарушава финансовите интереси на всички страни-членки

Белгийското председателство на ЕС и всички страни-членки да приемат до средата на годината решение за пълно интегриране на България и Румъния в Шенген. Това се казва в проекторезолюция, която се очаква да бъде гласувана днес в комисията по петиции на Европейския парламент, пише БНР.

Документът е посветен на проблемите при обработката на тежкотоварни превозни средства на граничните пунктове в рамките на пространството за свободно движение.

В документа се подчертава, че решението на Съвета на ЕС от края на миналата година да допусне двете страни в Шенген само по въздух и вода от 31 март, решава само частично изкривяванията на Общия пазар, но не и най-големия проблем -  проверките по сухопътните граници, където се възпира безпрепятственото преминаване на тирове, автобуси, леки коли и влакове.

"Европейската комисия непрекъснато повтаря от 2011 година, че двете страни са изпълнили всички технически критерии за присъединяването им към Шенген", се припомня в петицията. 

В документа се подчертава, че продължаването на контрола по вътрешните граници нарушава финансовите интереси на всички страни-членки. 

В него се отправя също така призив към Комисията да предложи незабавно обвързващи правни мерки за създаването на европейски стандарти за обработка средно в рамките на една минута на тирове по вътрешните граници на Общността.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK