До края на годината пари за епидемията има

Снимка: МЗ

Министерство на здравеопазването е предприело стъпки да закупи новите лекарства срещу коронавируса

До края на годината са подсигурени всички необходими средства за лечение на коронавируса. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов пред БНТ.

Министерство на здравеопазването е предприело стъпки да закупи новите лекарства срещу коронавируса. В момента всички лекарства, които се ползват за лечение на коронавирус, се набавят от МЗ и медиците разполагат с тях. Нека да видим ефекта от лекарствата, но първоначалните покупки ще бъдат безплатни за хората, обясни Златанов.

Той посочи, че до края на годината ще има финансиране, има допълнителни средства и за непредвидени разходи. Сега вече сме в подножието, преминаваме пика на четвъртата вълна и виждаме необходимите средства, които ще са ни нужни до края на годината, категоричен бе Златанов.

"Ние очаквахме този пик в този вид, но делта вариантът на вируса започна да циркулира юли-август. Знаехме, че този вариант е много по-тежък като протичане и тази огромна вълна, която се появи, просто я очаквахме. Ние направихме съответната подготовка", подчерта зам.-министърът.

Златанов похвали болниците, че са работили добре, не са се огънали, не са се уплашили и се справили с четвъртия пик на вълната. Към настоящия момент няма нужда от разкриване на повече легла, макар и болниците все още да не работят спокойно. Иначе още от лятото били подкрепени болниците, за да могат да подготвят структурите си. Мерките, които действат в момента, са напълно достатъчни и показаха резултата си, доволен е Златанов.

Той посочи, че имало много критики срещу зеления сертификат, но той сработил. Зеленият сертификат за антитела е възможност да се извърши проверка и ако антителата са над нормата, се издава сертификат, а ако е под тях - не се издава. Зеленият сертификат е причина хората да се ваксинират, изтъкна зам.-министърът.

Златанов увери, че има достатъчно ваксини, като се наблюдава и техният срок на годност. Не се и няма да се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. Постигната е и договорка за дарение и продажба на ваксини.

Александър Златанов уточни, че в края на мандата почти всички си тръгват. Така той коментира защо зам.-министър Димитър Петров е освободен от поста си. "Нормален акт е, както е назначен така е и освободен - в края на мандата се намираме", каза още той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK