До дни започва гроздоберът на ранните сортове в Пиринско, лозари очакват добри добиви

До дни започва гроздоберът на ранните сортове в Илинденци, снимка: Infomreja.bg, архив

До дни започва гроздоберът на ранните сортове в Пиринско. Стопаните в село Илинденци, община Струмяни, вече правят организация за прибиране на тазгодишната реколта мускат, сандански мискет и супер ран болгар. Керацудата ще се бере в края на септември, тя още зрее и дано да няма дъждове, защото това ще влоши качеството, обясни кметът Бойко Ибришимов, който е и производител на грозде.

Според него годината е сравнително добра и ако до септември времето се задържи сухо, лзарите ще отчетат добри добиви и високо качество на продукцията. Това лято производителите успяха да се справят с маната по лозята, тъй като навреме започнаха третиране на насажденията с препарати. Очакванията са продажната цена за ранните сортове да не падне под 1,20 лева на килограм.

Собствениците на гроздови плантации в Илинденци и Струмяни и сега ще разчитат да реализират продукцията си на частни клиенти. От години местните не работят с винпромите, чийто собственици вече имат собствени лозови масиви и сами отглеждат суровината за своите вина. 

"Основно продаваме на хора, които искат сами да си направят домашно вино или ракия. Надявам се да не останат непродадени количества", казва Ибришимов. През последните години много гърци от Солун и Серес идват в Пиринско и купуват големи количества за производство на домашни вина.

Най-големите страхове на местните лозари е неконтролируемият внос на грозде от съседна Македония. "Търговците го купуват много евтино от съседната страна, където има свръхпроизводство. Тук го продават с малка надценка, но това е достатъчно, за да спечелят бързи пари, като в същото време обезмислят нашия труд. В крайна сметка това подбива цената като цяло на гроздето и ние реализираме съвсем малки печалби, с които едва покриваме разходите си", признава Бойко Ибришимов. Според него македонското грозде е много евтино, но по никакъв начин не може да се мери като вкусови качества с българските сортове. 

 

Кметът на Илинденци Бойко Ибришимов, снимка: Infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//