До 85 млн. лв. ще получат над 41 000 тютюнопроизводители

Снимки: МС

До 85 млн. лв. преходна национална помощ ще получат над 41 000 тютюнопроизводители.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подписа заповедта за определяне на размера на плащането. За сортовата група „Басми“ тютюнопроизводителите с количества до 1 тон включително ще получат по 2,41 лв./кг, а тези с между 1 и 2 тона – по 2,35 лв./кг. Подпомагането на по-големите производители с количества над 2 тона е с по 1,56 лв./кг.

Ставката на преходната национална помощ за сорта „Каба Кулак“ е в размер на 1,23 лв./кг, а за едролистните тютюни „Бърлей“ и „Виржиния“ е съответно по 0,90 и 0,71 лв. за кг.

Очаква се средствата да бъдат по сметките на производителите на 24. април – вторник.

Председателите на Националната асоциация на тютюнопроизводителите – НАТ 2010, Цветан Филев, и на Съюза на производителите на ориенталски тютюни - Арбен Мименов, изказаха благодарност на премиера Бойко Борисов и правителството за навременното отпускане на субсидията.

По време на редовното заседание на Министерски съвет те изтъкнаха, че получават средствата 2 месеца по-рано, отколкото например през 2016 г.  Браншовиците настояват подкрепата на тютюнопроизводителите да продължи и през следващия програмен период след 2020 г.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.