До 5 години затвор и глоба до 30 хил. лв., ако докажат вината на Емил Христов

Снимка: btvnovinite.bg

Разследването по случая продължава

От 1 до 5 години затвор и глоба от 5 000 до 30 000 лв., грозят шефа на ТЕЦ „Бобов дол“ – Емил Христов, ако вината му бъде доказана. Това обявиха от Районната прокуратура в Дупница след запитване от страна на ИНФОМРЕЖА. Срещу Христов е повдигнато обвинение по член 353в, ал. 1 от НК за управление на опасни отпадъци не по установения ред.

Управителят на ТЕЦ-а, излезе днес на свобода, след като му беше наложена парична гаранция в размер на 30 хил. лв. От прокуратурата в Дупница обявиха, че след постъпил сигнал на 16.01.2020 г. за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“, под ръководството на Районна прокуратура – Дупница, при условията на неотложност, е бил извършен оглед на местопроизшествие - на инсталациите на предприятието и складовите му площадки.

В хода на разследването са били разпитани множество свидетели и са извършени замервания на параметрите на околната среда от мобилни лаборатории на Министерство на околната среда и водите.

Към настоящия момент са събрани достатъчно доказателства за виновността на изпълнителния директор на ТЕЦ „Бобов дол“ – Емил Христов, уточниха още от прокуратурата.

Както ИНФОМРЕЖА съобщи, вчера в късния следобяд той беше задържан, докато е в командировка в Козлодуй. Днес вече Христов беше освободен и на работното си място в ТЕЦ „Бобов дол“.

В последния месец пък ТЕЦ-ът бе обект на многократни проверки. Преди седмица главният прокурор Иван Гешев беше в централата във връзка с горенето на отпадъци. По същото време прокуратурата възложи на Екоминистерството пълна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от страни от Европейския съюз. Иван Гешев съобщи тогава, че са констатирани нарушения.

Едното е, че централата е горяла боклук, смесен с въглища. Второто нарушение е, че е изтекло разрешителното на ТЕЦ-а да гори каквото и да е друго, освен въглища. Третото е, че в площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK