Днес се навършват 1007 години от битката при село Ключ

Загиналите са много, а останалите Самуилови войници са ослепени

На 29 юли 1014 г. се извършва една от най-жестоките битки в средновековната българска история, между цар Самуил и Василиий втори при с. Ключ.

Именно тук се случва кулминацията във войната между България и Византия. Това е една кръвопролитна война, която започва в края на 10 век и продължава до 11 век.

Василий втори предприема в 986 г. поход срещу бъългарите след провала на ромеите при Траянова врата, когато Самуил е провъзгласен за цар и установява своето средище в Охрид.

Между Беласица и Огражден се намира с. Ключ, където войските на Василий се натъкват на непреодолими, масивни дървени укрепления, пълководецът Никифор не открива обходен път, но успява да изненада българите в гръб, където претърпяват тежко поражение.

Загиналите са много, а останалите Самуилови войници са ослепени, за което Василий е наречен в българската историята "българоубиец".

След гледката на ослепените си войници цар Самуил получава инфаркт и умира. Така България губи независимостта си и попада под византийско владение близо 2 века и това е една от най-трагичните страници в нашата история и най-варварският акт в борбата на двама страховити мъжеи пълководци в тогавашна Европа, участници в Беласишката битка. 

ЗА ЦАР САМУИЛ ЛЕГЕНДИ СЕ НОСЯТ И ПЕСНИ СЕ ПЕЯТ, ЗАЩОТО С 3 ПЪТИ ПО-МАЛОБРОЙНИ СИЛИ ТОЙ УСПЯВА ДА УНИЩОЖИ ЕДНА ПЕТА ОТ РОМЕИТЕ И ДА ПОГУБЯТ В БИТКАТА ЕДИН ОТ ЛЮБИМИТЕ ПЪЛКОВОДЦИ НА ВАСИЛИЙ - ТЕОФИЛАКТ, ЧИЯТА ЗАГУБА ГО СЪКРУШАВА .

НЕКА СИ ИЗВАДИМ ИЗВОДИ ОТ ТЕЗИ ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ, ОТ ВОЙНИТЕ, КОИТО НОСЯТ СМЪРТ И РАЗРУХА И СА ПАГУБНИ КАКТО ЗА ЗАВОЕВАТЕЛИТЕ, ТАКА И ЗА ПОБЕДЕНИТЕ! 

 

ДИМИТЪР БРЪЧКОВ

Кмет на община Петрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK