Днес приключва делото срещу 13-те имами

снимка: БГНЕС, архив

Делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и религиозна омраза, навлиза във финалната си част. На днешното заседание в Пазарджишкия окръжен съд ще бъдат изслушани пледоариите на адвокатите на подсъдимите, съобщава Дир.бг, позовавайки се на БНР.

Първи думата ще получат адвокатите на имама на Сърница Саид Муутлу , сочен за ръководител на българската клетка на ислямистката организация „Ал Уакф Ал Ислями“ и на районния мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих, срещу който е подвигнато и обвинение за омраза и отричане на всичко несъобразено с иделологията на салафизма.

На предишното заседание всичките 13 имами отрекоха да са извършвали антидържавна дейност, а мюфтията на Пазарджик Абдула Салих заяви, че цялата им дейност е контролирана и ръководена от Главното мюфтийство у нас.

Делото започна през септември 2012 година. Повдигнатите обвинения са за налагането на антидемократична идеология и отричането на всичко, несъобразено с идеологията на салафизма. Другите обвинения са за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма.

Обвинението е изградено основно върху свидетелските показания на защитени свидетели, които са били внедрени сред обвинените имами. Обвинителният акт е над 90 страници, като почти всички над 30 явни свидетели се отрекоха от първоначалните си показания, дадени пред съдия.

Ако пледоариите не приключат днес, съдът е насрочил още една дата - 30 януари.

 

КОМЕНТАРИ

Ali12:30 - 29.01.2014
Да заминават за Гуантанамо !!!
Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK