Днес е Ники, утре си ти! Протестиращи в Благоевград казват "Не!" на насилието

Снимка: Infomreja.bg

Тази вечер протестиращите се събират пред ОДМВР-Благоевград

Не бива да позволяваме тази репресия и злоупотреба с униформата да продължава! Очакваме всеки, който желае да подкрепи Ники, в 19.00 часа пред 1-во РПУ! Днес е Ники, утре си ти или аз!!!

С този призив протестиращите от Благоевград се обявяват против полицейското насилие към гражданите. В същия час редовният протест ще протече и пред Община Благоевград, а всеки съпричастен би могъл след събитието да отиде пред ОДМВР.

Вчерашният случай, при който Николай Кутанов твърди, че е ударен от полицай и заплашен от колегата му, вече се разследва от ОДМВР-Благоевград.

Тази вечер протестиращите се събират именно пред сградата на Дирекцията, за да покажат мирната си позиция на хора, отстояващи правото си на глас и мнение.

ИНФОМРЕЖА потърси коментар от едни от най-изявените протестиращи през последните 20 дни в града.

Потресена съм от поведението на органите на реда! Отвратена съм от злоупотребата им с пагона, породена от безсилие и всякаква липса на морал и ценностна система! Съжалявам, че не мога да възпитам детето си да уважава тази институция - няма как да я възпитам така, след като аз самата съм обезверена!, категорична е Антония Бучинска.

Студентката във Франция, останала в Благоевград заради протестите Савина Топурска сподели: Случилото се не е национален прецедент, но е регионален, това е и причината да желаем неговото изкореняване преди да се е превърнало в болестно състояние.

Лаконичен, но категоричен е Стефан Делиов: Позор за пагона! Годините на мутрите отминаха!

Станислав Илиев определи като недопустимо за една демократична държава като България и за това искам незабавно уволнение.

Николай Иванов е категоричен, че такива хора нямат място в органите на реда, след като използва служебните си пълномощия неправомерно и противозаконно.

Без съмнение в този конкретен случай е необходимо, въпросният служител да бъде уволнен дисциплинарно и подведен под съдебна отговорност. Никой не е над закона, а когато е длъжностно лице от МВР го нарушава осъзнато, то тук вече е необходимо да получи присъда със сялата тежест на закона. Никой няма право да ползва МВР за репресии, както и служителите нямат право да правят престъпления криейки се зад униформата. Мисля, че стотиците хиляди хора в момента точно това казват по площадите и блокираните пътища. Продължат ли служителите на МВР да пазят престъпниците, да репресират протестиращи, то това неизбежно в крайна сметка рано или късно ще доведе до бунт и горко му на онзи, който се изправи срещу народа, казва Иванов.

Калоян Ханджийски определи като „милиционерщина“ поведението на служителите на МВР, а след вчерашната блокада в Кресна, той също има „забележки“ към полицаите. За един ден е проверяван 3 пъти, а държейки телефона си и снимайки с него, е бил ударен през ръка от служител на МВР и телефонът му е счупен.

„Снощи те превишиха правата си, а поредицата проверки, съставяне на протоколи и разпити в полицията е системно при всеки протест“, заяви Ханджийски.

 

 

Калоян Ханджийски
Николай Иванов
Стоян Кьосев
Антония Бучинска
Стефан Делиов
Станислав Илиев
Савина Топурска

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK