Днес е Ники, утре си ти! Протестиращи в Благоевград казват "Не!" на насилието

Снимка: Infomreja.bg

Тази вечер протестиращите се събират пред ОДМВР-Благоевград

Не бива да позволяваме тази репресия и злоупотреба с униформата да продължава! Очакваме всеки, който желае да подкрепи Ники, в 19.00 часа пред 1-во РПУ! Днес е Ники, утре си ти или аз!!!

С този призив протестиращите от Благоевград се обявяват против полицейското насилие към гражданите. В същия час редовният протест ще протече и пред Община Благоевград, а всеки съпричастен би могъл след събитието да отиде пред ОДМВР.

Вчерашният случай, при който Николай Кутанов твърди, че е ударен от полицай и заплашен от колегата му, вече се разследва от ОДМВР-Благоевград.

Тази вечер протестиращите се събират именно пред сградата на Дирекцията, за да покажат мирната си позиция на хора, отстояващи правото си на глас и мнение.

ИНФОМРЕЖА потърси коментар от едни от най-изявените протестиращи през последните 20 дни в града.

Потресена съм от поведението на органите на реда! Отвратена съм от злоупотребата им с пагона, породена от безсилие и всякаква липса на морал и ценностна система! Съжалявам, че не мога да възпитам детето си да уважава тази институция - няма как да я възпитам така, след като аз самата съм обезверена!, категорична е Антония Бучинска.

Студентката във Франция, останала в Благоевград заради протестите Савина Топурска сподели: Случилото се не е национален прецедент, но е регионален, това е и причината да желаем неговото изкореняване преди да се е превърнало в болестно състояние.

Лаконичен, но категоричен е Стефан Делиов: Позор за пагона! Годините на мутрите отминаха!

Станислав Илиев определи като недопустимо за една демократична държава като България и за това искам незабавно уволнение.

Николай Иванов е категоричен, че такива хора нямат място в органите на реда, след като използва служебните си пълномощия неправомерно и противозаконно.

Без съмнение в този конкретен случай е необходимо, въпросният служител да бъде уволнен дисциплинарно и подведен под съдебна отговорност. Никой не е над закона, а когато е длъжностно лице от МВР го нарушава осъзнато, то тук вече е необходимо да получи присъда със сялата тежест на закона. Никой няма право да ползва МВР за репресии, както и служителите нямат право да правят престъпления криейки се зад униформата. Мисля, че стотиците хиляди хора в момента точно това казват по площадите и блокираните пътища. Продължат ли служителите на МВР да пазят престъпниците, да репресират протестиращи, то това неизбежно в крайна сметка рано или късно ще доведе до бунт и горко му на онзи, който се изправи срещу народа, казва Иванов.

Калоян Ханджийски определи като „милиционерщина“ поведението на служителите на МВР, а след вчерашната блокада в Кресна, той също има „забележки“ към полицаите. За един ден е проверяван 3 пъти, а държейки телефона си и снимайки с него, е бил ударен през ръка от служител на МВР и телефонът му е счупен.

„Снощи те превишиха правата си, а поредицата проверки, съставяне на протоколи и разпити в полицията е системно при всеки протест“, заяви Ханджийски.

 

 

Калоян Ханджийски
Николай Иванов
Стоян Кьосев
Антония Бучинска
Стефан Делиов
Станислав Илиев
Савина Топурска

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd