Джерманци почетоха паметта на загиналите през войните

снимки: Дани Асенова, infomreja.bg

Паметна плоча с имената на 25 жители на дупнишкото село Джерман, загинали по време на войните бе открита в Деня на Съединението на България. Идеята е на Инициативен комитет с председател Борислав Тасков, инж. Дафко Дафков и свещеник Кирил Васев. Плочата е монтирана на стената на местния храм „Успение Богородично”, свято място с 131-годишна история. На нея са изписани имената на 19 загинали джерманци през войната 1913-1919 г. и на шестима през 1944-1945 г.

Народният представител от Кюстендил Мая Манолова присъства на откриването на паметната плоча. В двора на храма се събраха още кметът на Дупница инж. Атанас Янев, председателят на Общинския съвет Явор Тодоров, ген. /з/Иван Цеков, ген. /з/Иван Томов, председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва полк. /з/Йордан Шишков, предс. на Общинския съвет на СОСЗР-Дупница полк. /з/Иван Шопов, общински съветници, председатели на дружества и клубове.

„Уважаеми синове и дъщери, внуци и правнуци, близки и роднини, и съселяни на загиналите за свободата на България – жители на село Джерман. Тази паметна плоча е не само синовен дълг и преклонение пред подвига на нашите предци, а и духовна потребност, и начин за пренасяне на историческата памет в бъдещето. Част от историята на село Джерман е на тази паметна плоча”, с тези думи се обърна към присъстващите председателят на клуба в Джерман Борислав Тасков.

Внезапно изсипалият се силен дъжд не спря церемонията, водена от актьора Светослав Пеев. Борислав Тасков благодари на хората, които са оказали помощ при изграждането на плочата. Кметът на Дупница инж. Атанас Янев поздрави присъстващите с празника на Съединението: „Нека имената на тези герои никога да не се забравят! Да живее България!”

Паметната плоча откриха Димитър Митев, син на загинал войник при Ниш през 1944 г. и инж. Дафко Дафков, син на участник във Втората Световна война. Свещеник Кирил Васев освети плочата и курбана за здраве.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK