Дискутираха европейските ценности на конференция в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Снимки: ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград

Национална конференция на тема "Европейската идея - между евроскептицизма и надеждата" се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград. Конференцията бе открита от зам.-ректора на ЮЗУ“ Неофит Рилски“ доц. д-р Георги Апостолов.

„Темата за Европа е много важна, тъй като всички ние преди 10 години бяхме изключително големи ентусиасти ставайки член на Европейския съюз, радвахме се на всичко онова, което членството ни даде“, каза доц. Апостолов.

Той допълни, че през последните години все повече се появяват гласове на скептицизъм и на критика, особено сега, когато бежанските вълни заливат Европа и създават разногласия.

Приветствие към участниците и гостите отправиха също деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Траян Попкочев и деканът на Философския факултет доц. д-р Борис Манов. На срещата присъства и Блага Евтимова, сътрудник на евродепутата Мария Габриел. Тя прочете приветствие към организаторите и гостите от името на евродепутата.

„Целта на конференцията е да се поговори за ценностите на Европа, същите ли са те, каквито са били преди 60-70 години и какво се е променило в тези ценности. Идеята на днешната среща е да положим началото на едни по-продължителни дискусии“, каза деканът на Факултета по педагогика доц. д-р Траян Попкочев.

Модератор на дискусията бе проф. д.н. Лазар Копринаров.

Възход и падение на европейската идея, европейската идентичност и предизвикателствата пред нея, бъдещето на Европейския съюз в светлината на миграционния хаос са само част от темите, които бяха дискутирани по време на форума.

Организатори на конференцията са Факултетът по педагогика и Философският факултет към Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Форумът бе посветен на 40-годишнината на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и на предстоящата 10-годишнина от присъединяването на България към Европейския съюз.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK