Дискусия "Насилието в обществото" събра политици, психолози, преподаватели и адвокати в Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

Политици, психолози, преподаватели и адвокати от Пиринско се събраха на дискусия "Насилието в обществото“ в Благоевград, организирана от Обединението  на жените социалистки към БСП – Благоевград с председател д-р Екатерина Чакалска и Движението на Ветераните в БСП – Благоевград с председател Йорданка Слатинска.

Форумът започна в края на работния ден в хоровата зала на читалище "Никола Вапцаров“. Инж. Емил Костадинов - член на Националния съвет на БСП, откри дискусията, на която присъстваха депутатът и журналист Тома Томов и Валери Сарандев – областен лидер на БСП.

Участници също бяха народните представители от „БСП за България”  - Николай Бошкилов и Богдан Боцев, Христо Монов - психолог от СУ ”Св. Климент Охридски”, Мирослав Попов - политически наблюдател, доц. д-р Здравка Лисийска от Катедра "Изобразително изкуство" в ЮЗУ „Неофит Рилски”, както и представители на Адвокатска колегия – Благоевград. 

Инициативата е национална и се провежда във всички областни центрове. 

„Всички знаем, че насилието се очертава като все по-голям проблем в днешното общество, така че задължително трябва да бъдат взети превантивни мерки по темите, които тази вечер се разглеждат. Трябва да се каже „Не!“ на насилието и тук е мястото само да отбележа какво правят институциите и държавата в мерките за това. Има специалисти от всички области, които присъстват“, коментира за ИНФОМРЕЖА Сарандев. 

Групата, която бе обект на дискусията днес, основно е от млади и подрастващи, които са пряко засегнати от насилието и агресията. 

„След срещата ще се оформят идеи, които да се представят на по-високо равнище. Всичко, което е изговорено, ще бъде внесено като предложение в Народното събрание. В тази борба срещу насилието трябва да участват всички институции и всички граждани“, допълни още областният лидер на БСП.

Христо Монов, който е работил по редица случаи на насилие върху деца или от деца, разгледа антропологично проблема с агресията и насилието. Като две от причините за ескалацията на насилието в обществото психологът посочи невъзможността да се дадат адекватни механизми за справяне с динамиката на средата, което от своя страна води до фрустрация.

Според психолога анатомията на нервната система на човека също е предпоставка насилието да расте сред обществото. „Учените откриха т. нар. огледални неврони, които не само повтарят действията, но и чувствата и моралните ни принципи. Това трябва да ни накара да се замислим за това, какво виждат децата и какви модели за подражание приемат. Ако има институция, която да пречупи тази тенденция това е училището, няма други работещи институции в България”, заяви Монов.

От своя страна доц. д-р Здравка Лисийска се спря на темата за  ролята на изкуството не само в диагностиката на личностни проблеми, но и като възпитателна и превантивна мярка и спиране на насилието в поведението на човека. Тя подчерта, че човекът по-лесно руши и по-трудно създава. „Когато човек има положителната нагласа да създава, да твори, той влага от себе си време и усилия. Този човек започва да  цени не само своя труд, но и труда на останалите. Такъв човек едва ли би рушил”, смята доц. д-р Здравка Лисийска.

Юристът и експерт по етническото насилие  Мирослав Попов анализира насилието, проявено на расова основа. С конкретни примери доказа, че много често в публичното пространство етническото напрежение се преекспонира с определени цели. „Блъфирането с етническите конфликти е нещо много страшно, не по-малко страшно от самите конфликти”, предупреди Мирослав Попов.

Заради проявения интерес и обществената значимост на темата социалистите и от другите големи организации в областта заявиха готовност да продължат  инициативата. Целта е да се повиши обществената нетърпимост към проявите на насилие, които вземат все по-разнообразни форми и големи размери в обществото.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK