Директорът на СУИЧЕ-Благоевград, Светлин Абаджиев: Честит патронен празник!

Уважаеми съграждани,

Уважаеми колеги, скъпи приятели, родители и ученици,

Днес е един от най-възвишените празници за нашето училище. Ние като последователи на Свети Климент Охридски всяка година по традиция през ноември почитаме неговата памет.

Ние сме продължители на неговото хуманно дело и черпим сили и вдъхновение от това, което хилядолетната му история ни е завещала, както и от вековния опит на традициите в българското образование.

Учим се и внедряваме в нашето училище модерна хуманна среда, която стимулира нашите ученици и те със самочувствие печелят олимпиади, конкурси, математически и лингвистични състезания, като същевременно опознават други култури, история, нрави и традиции.

Безспорно голямо влияние върху развитието на учениците ни има богатият принос на нашия първи учител Климент Охридски, наречен с право Чудотворец.

Просветител, преводач, автор на старобългарски творби, основоположник на Охридската книжовна школа, строител на български църкви и манастири, първият български епископ, основоположник на първите училища в Охрид на старобългарски език с начална грамотност, Климент Охридски измества гръцките духовници, които проповядвали на неразбираем език за българите, а обучените от него разнесли по цялата българска земя на български език книжовността.

Той е ученик на равноапостолите просветители на славянските народи Светите братя Кирил и Методи, а името му се нарежда до най-изтъкнатите славянски автори – Йоан Златоуст, Йоан Дамаскин, Василий Велики и др.

Наред с многото училища в България, улици и първия български университет в столицата, които носят неговото име, и нашето училище се нарежда заслужено до тях с това свято име - Свети Климент Охридски-Чудотворец, което ние носим с гордост.

Честит празник!

 

Светлин Абаджиев

Директор на СУИЧЕ „Св. Климент Охридски” - Благоевград

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK