Директорът на СУ-Рибново, Манчо Джуркин, с поздравителен адрес по случай 138 г. от рождението на Йордан Йовков

Уважаеми родители и гости, скъпи колеги и ученици,

Днес всички ние имаме привилегията да празнуваме 138 г. от рождението на патрона на нашето училище - писателя хуманист Йордан Йовков.

Роден в Жеравна, участвал в две войни, той ни завещава ценно творчество, което е преведено на 25 езика и е получило множество престижни награди.

За нас е голяма гордост и задължение, че нашето училище носи неговото име, тъй като учениците ни се възпитават хуманно по йовковски. Те знаят, че той е бил голям класик, хуманист, човеколюбец и че той идва в българската литература с една болка от войната, която пронизва, но той успява да я овладее и да я превърне в добре подредена човечност и естественост.

Йордан Йовков прокарва през цялото си творчество хуманизма, с който пленява и прощава на героите си, като възпява нравствените им качества и прави от невъзможното възможно. Йовков се прекланя, той прави дълбок поклон пред красотата и пред добродетелите на българина така, че всеки е готов да им прости.

Примерите са почти във всяко негово творение, но най-силно те са изразили хуманното чувство в „Последна радост” в образа на Люцкан – нежна, изтънчена, фина и силна душа крехка, като цвете, което е възвишеното у човека. Или прекрасният образ на Албена, когато влиза в съдебната зала и присъстващите онемяват от нейния пленителен духовен и физически образ. 

"По жицата", „Другоселецът” и „Серафим” са произведения, които се изучават от нашите ученици. В тях се прокарва един мотив, където героите си помагат, за да облекчат мъката и страданията на другите.

Това трогва с един копнеж за обич, щастие и радост и се внушава с проявление на духовната красота. Велико и красиво нещо е любовта между хората, както беше прозрял Сали Яшар.

Именно това е един човешки стремеж, който нашият задружен екип всекидневно се старае да предаде на нашите възпитаници.

Излизайки от нашето училище ние ще се гордеем с тях, защото знаем, че сме успели да им предадем Йовковите човешки добродетели.

 

Манчо Джуркин

Директор на СУ „Йордан Йовков” - с. Рибново

 

КОМЕНТАРИ

Дай муу20:42 - 10.11.2018
Дано се наядат арнаутето този път, ама надали
Samo18:06 - 09.11.2018
Само , г- н Авдиков е за директор, но трябва да оставят учениците на него , без оплаквания и жалвания , тогава ще са ок. Авдиков , Джуркин , Кмета и Кичуков , това са истински друго всичо е пълнежи и ограбват даржавата.
Рибново16:15 - 09.11.2018
На словото си силен , но на делата си празен. Никога в училището не е бил такъв хаос. Учебно-възпитателната работа е под всякаква критика. Интересуваш се само от това как да похарчиш бюджета на училището в размер на 1,5 милиона лева . Ако дойде Йордан Йовков да види какви ги вършиш , ще потъне в срам от приказките и делата ти.
Патриот11:49 - 09.11.2018
Манчоооо пази се от Ляшниците че каквото ти мислят никой няма да ти помогне...Пази се от тези подмазвачи.

FACEBOOK