Директорът на СУ - Оброчище, Павлина Тодорова: Поклон пред паметта на Смирненски!

Снимка: Infomreja.bg

Днес се навършват 100 години от смъртта на Христо Смирненски

Уважаеми сънародници, скъпи колеги, родители и ученици,

Днес се навършват 100 години от кончината на българския поет и патрон на нашето училище - Христо Смирненски, който сътвори един нов свят на красота и ценности.

С копнеж и гняв Смирненски се оказва новатор в европейската литература и сочи пътя на спасението. Николай Лилиев го нарича „лъчезарен юноша, роден в българския град Кукуш в Македония“, който сега се намира в пределите на Гърция.

Живял е само 25 години, в осем от тях той пише проза, хумористична сатира, импресии и поезия в преломната епоха в периода след Първата световна война.

Той въвежда темата за пролетарската революция с нейния носител - страдащия, обезправен български и прокуден народ, който търси начини и надежда за спасение.

В нашето училище, което гордо носи името на Смирненски, работят висококвалифицирани учители, отдадени в работата си в името на подрастващите, които се стремят да съхраняват любовта към учението и знанието, да доразвият уменията на децата, да развият социалната активност и тясната връзка с родителите, които са наши първи помощници в учебно-възпитателния процес, и да намират оптимални гъвкави методи за израстване в запаления пламък на просвещението.

Поклон пред живота и делото му!

 

Павлина Тодорова

Директор на СУ „Христо Смирненски“ - с. Оброчище, област Добрич

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK

//