Директорът на ОУ-Ловеч, Илица Петрова: Нека смело следваме заветите на Левски!

Делото на Левски ни изпълва с национална гордост, която ни обединява!

Всяка година на този ден нашето училище чества името на своя патрон Васи Левски. 19 февруари е ден за поклонение пред един от най-достойните синове на България.

Ден за възпоменание, ден за размисъл пред една изключителна личност, събрала в себе си най-възвишените черти от националния ни характер.

Да, много са училищата в България с името на Левски, но Ловеч е специалният град, избран от Апостола на бълтгарската свобода за революционна столица на България.

Над 30 души тук са били ангажирани с делото на Левски и с дейността на Ловчанския комитет. Тук са били тайните къщи на Апостола, в които е намирал условия за нелегална рабтоа.

Това гороври, че ловчанлии са били будни и ангажирани с мисълта за българското освобождение и Левски е оценил това.

Днес най-малките граждани на този град трябва да съхранят паметта на Апостола, да се гордеят с миналото на своя град и да работят за неговото бъдеще.

И тази година в чест на патронния празник на училището организирахме математическо и езиково състезание, литературен конкурс, консурс за детска рисунка и мултимедийна презентация.

Седмокласниците се включиха и в инициативата на Националния военно-историчеки музей в София под надслов "Какво бих казал на Васил Левски, ако беше жив".

Интересни са въпросите на младите хора към Апостола на българската свобода. Те са и любопитни, и критични. В тях има благодарност за делото му и желание да научат повече за премеждията и трудностите по пътя на борбата за свобода. 

Но има и въпроси като: Заслужава ли си саможертвата? Истината за преживяното от Левски разминава ли се с написаното в учебниците и книгите за него? Как гледа на тези, които са предавали националните идеали? Съжалява ли за нещо?

Радва ни не само това, че много ученици се включиха в конкурсите, но и това, че са креативни, мислещи.  Не се притесняват да задават въпроси и да търсят трудните отговори.

Училището е място за изграждане на личности – смели и отговорни, а когато патрон на училището е Васил Левски, това и задължава. Задължава да се вклеждаме по-често в себе си, в своите дела, дали успяхме да бъдем добри хора, дали достойно изпълняваме поетите ангажименти на учители и ученици, добри ли бяхме в учението и изпъленнието на нашите отговорности.

Нашият учителски екип чрез иновативни методи всекидневно се стреми да предаде на учениците неговите добродетели, на които той ни научи – на храброст, патриотизъм и родолюбие.

Името на Левски винаги ще задължава тези, които са поели в отговорната си учителска професия, задължава и нашите ученици да вървят по пътя на знанието, всеотдайността и вярата.

Нека смело да следваме заветите на Левски и да запазим в сърцата си неговия пламък, пример за себеотрицание и борбен дух в името на "Чиста и свята република".

Поклон пред този велик син на България! 

 

ИЛИЦА ПЕТРОВА

Директор  на ОУ „Васил Левски” - гр. Ловеч

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK