Директорът на ОУ „Иван Вазов” - с. Калояново, Венелина Радулова: Честит патронен празник!

"Дълбок поклон пред неговото просветително дело!"

Уважаеми българи, скъпи родители, колеги и ученици,

На днешния ден, 9 юли, през 1850 г. се ражда в България един велик и достоен българин, чието име е символ за нашето училище и знаме за духовния хоризонт на нашата страна, който я прослави по света. 

А това е именно талантливият поет и писател, родолюбивият гений, когото всички наричат Патриархът на българската литература, който се казва - Иван Вазов.

Той се ражда в гр. Сопот в сплотено и будно семейство и е откърмен от будната и прогресивната българка Съба Вазова.

Много училища в страната ни носят неговото име, но ние с особена гордост го носим и се гордеем с нашите ученици, които по Вазовски са възпитани.

Нашето училище е едно много древно училище, което е основано в земите на древна Тракия. Построено е през 1838 г.

През периода от 1820 г.  до 1878 г. то работи като килийно училище и е първото светско взаимно училище, обучавало учениците по букварите на Марко Тодорович и по „Рибният буквар” на Петър Берон.

Днес нашето училище е едно иновативно средищно училище, с богата материална база, в което се обучават деца от първи до осми клас, под вещото  ръководство на висококвалифициран преподавателски екип, който всекидневно,, с реформаторски дух, продължава успехите на своите предшественици.

Всяко докосване до името на Вазов ни обединява в една обща цел - с обич и лекота, с желание да вършим това дело, за което сме призвани.

И това може съвсем ясно да заявим днес, когато се навършват 170 г. от рождението на патрона на нашета училище - Иван Вазов.

Историците са тези, които дават висока оценка за ОУ „Иван Вазов” - с. Калояново, през което са преминали и възпитани, и образовани много българи.

Днес се прекланяме пред един от най-уникалните българи в деня на неговото рождение.

Дълбок поклон пред неговото просветително дело!

 

Венелина Радулова

Директор на ОУ „Иван Вазов” - с. Калояново

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK