Директорът на „ДГС Места” е уволнен, а сечта около водохващането на Рибново - временно спряна

Снимка: ВиК, архив

Освобождаването на Костадин Касапов е заради замърсената питейна вода

Със заповед на директора на Югозападното държавно предприятие от утре – 7 август, се прекратява договорът за управление на директора на „Държавно горско стопанство Места”, инж. Костадин Касапов.

Освобождаването му е заради създаденото напрежение сред жителите на гърменското село Рибново, породено от замърсената питейна вода. Временно се спира и сечта в района около водохващането. 

Казусът започва в началото на юли, когато кметът на Рибново сигнализира директора на ТП „ДГС Места“ за замърсяване на питейната вода за селото, която идва от водохващането в местността Дивите кози.

Като причина за замърсяването на водата се сочи преминаването на дърводобивна техника през дерето над водохващането. След сигнала от горското стопанство са взети мерки, които са оценени от кметството като недостатъчни.

Това налага да бъде изискана проверка и от ЮЗДП, при която на стопанството е предписано да постави тръби на местата, където товарните камиони пресичат дерето. Още на следващия ден тръбите са поставени, а водостоците по пътя  на водохващането са почистени.

Въпреки предприетите мерки, липсата на тревна растителност покрай дерето в резултат на дърводобивните дейности, вероятно е една от причините за размътването на водата след поройните дъждове през изминалите дни. 

От новото ръководство на териториалното поделение на ЮЗДП се очаква транспортната логистика и технологичните планове за дърводобив да бъдат адекватни на изискванията за санинарно-охранителни зони и предварително съгласувани с кметствата и местните жители.

 

КОМЕНТАРИ

[email protected]06:04 - 26.04.2023
Внимание: Ние сме директни кредитори и участваме в 100% международен проект Финансиране и в момента търсим търсещи кредити, кредитни брокери и международни проекти за финансиране. ЗА ПОВЕЧЕ ЗАПИТВАНИЯ СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ЧРЕЗ СЛЕДНИЯ ИМЕЙЛ: [email protected] Кредитна фирма Midset
[email protected]06:03 - 26.04.2023
Внимание: Ние сме директни кредитори и участваме в 100% международен проект Финансиране и в момента търсим търсещи кредити, кредитни брокери и международни проекти за финансиране. ЗА ПОВЕЧЕ ЗАПИТВАНИЯ СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС ЧРЕЗ СЛЕДНИЯ ИМЕЙЛ: [email protected] Кредитна фирма Midset
Старото смърцкало00:04 - 10.08.2020
Аитва синенце балатумчето с голуто чело дето става за изправяне на шейки то аде лайната в горското и топи всичко живо то истрови всичките палета в селто и запали на фъстъка плевнята едно време и насъскова другите горски да глобяват хората а то са кефи отстрани
Долга Зайда и педофила ягнето23:53 - 09.08.2020
Офе работи честно и справедливо и не слугуваи на помиярите рибарски които се въртят по краи теб че като гледа тия помияри са същите кучета на Манолето.

FACEBOOK