Дипломатически спорове около войната в Украйна белязаха последния ден от срещата ЕС-Латинска Америка

Снимка: БНТ Новини

Последната подобна среща беше през 2015 г.

Дипломатически спорове, свързани с войната в Украйна, белязаха последния ден от срещата между Европейския съюз и Латинска Америка в Брюксел, предаде Асошиейтед прес.

Участниците в срещата останаха до късно през нощта, за да изготвят заключителна декларация, с която да осъдят руската инвазия в Украйна, но преговорите се забавиха заради резервите на някои централноамерикански и южноамерикански държави като Куба, Венецуела и Никарагуа, заяви представител на ЕС, пожелал да остане анонимен.

Докато 27-те държави от ЕС искаха срещата на върха да се съсредоточи върху нови икономически инициативи и по-тясно сътрудничество, с които да се предотврати нарастващото китайско влияние в региона, няколко лидери на 33-те държави от Общността на латиноамериканските и карибските държави отправиха упреци, свързани с колониализма и робството. 

"По-голямата част от Европа е била и все още е преобладаващо облагодетелствана в отношения, в които Латинска Америка и Карибите са били и остават неравнопоставени", заяви премиерът на Сейнт Винсент и Гренадини Ралф Гонсалвес, който председателства блока.

Въпреки че ЕС ежедневно осъжда руската инвазия и оказва подкрепа на Киев, много правителства от Латинска и Централна Америка заемат по-неутрална позиция по отношение на конфликта, който за тях е само една от многото кризи, измъчващи света, отбелязва АП.

Гонсалвес заяви, че "тази среща на върха не бива да се превръща в поредното безполезно бойно поле за дискусии по този въпрос, който е бил разглеждан и продължава да се разглежда на други, по-подходящи форуми". 

Заради споровете търговските споразумение, като това между ЕС и МЕРКОСУР, вероятно няма да получат решение след края на срещата днес следобед. 

На срещата Централна и Южна Америка показаха увереността си, подкрепена от огромната финансова помощ от Китай, и съзнанието, че техните суровини ще стават все по-важни, тъй като ЕС се стреми да прекрати прекомерната си зависимост от минералните ресурси на Пекин. 

Последната подобна среща беше през 2015 г., а оттогава насам пандемията от КОВИД-19 и тригодишното отсъствие на Бразилия от групата на 33-те държави разделиха ЕС и Латинска Америка още повече, отбелязва АП. /БТА/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK