Девойки ще лазаруват и ще броят врабчетата в Баничан по инициатива на местното читалище и БЗДП-Гоце Делчев

Снимки: БДЗП-Гоце Делчев

За поредна съвместна инициатива на читалище „Изгрев 1930“ в село Баничан и Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев информира ИНФОМРЕЖА председателят на БЗДП, природозащитникът Димитър Попов.

Тя ще се състои на светлия християнски празник Лазаровден, 8 април, и ще започне от 09:00 часа в Баничан.

За да вземат участие в традиционния пролетен обичай – лазаруване, момичетата, които имат желание да се включат в красивата инициатива, трябва да са с  украсени кошници с живи цветя и цветен венец.

Според програмата и ритуала след като лазарките благословят за здраве и берекет домовете на жителите на селото, те ще се включат и в кампанията „Ние броим врабчетата“.

Християнският празник Лазаровден носи името на Свети Лазар, което е символ на здраве и дълголетие. Според поверието Лазар е бил приятел на Исус Христос. Четири дни след смъртта си, той e бил възкресен от иречените от  Исус думи пред гробницата му „Лазаре, излез вън!“

Лазаровден се празнува в събота - ден преди Цветница. На този ден се изпълнява обичаят лазаруване. Това е пролетен ритуал и е женското съответствие на коледуването, в което, според традицията, участват само момчета.

Празникът носи пролетно настроение и се очаква с нетърпение, както от участничките, така и от жителите и гостите на села и градове. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова лазаруването  за всяко момиче е било задължително.

„Кампанията „Ние броим врабчетата“ ще ни помогне да установим численостите, в които се срещат тези птици, местата за живот, които предпочитат, и кой вид врабчета преобладава у нас. Такава  кампания ще провеждаме ежегодно, за да установим каква е трайната тенденция в популациите им и да установим причините за тези тенденции. За да има врабчета и лазарки, призовавам повече девойки да се включат в прекрасната инициатива на Българското дружество за защита на птиците и читалище „Изгрев 1930“.“ Бройте врабчета и лазарувайте заедно с нас!“, призовава Димитър Попов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK