Детско утро под надслов „Приказките на Димитър Талев” в Регионалната библиотека в Благоевград

Снимки: Регионална библиотека "Д. Талев"

Днес в читалнята на Детския отдел в Благоевград се проведе Детско утро под надслов „Приказките на Димитър Талев”, по случай 50 години от смъртта на писателя Димитър Талев.

Участници в тържеството бяха Регионална библиотека „Д. Талев” – Детски отдел и ученици от ІІІ клас на ІІІ ОУ „Д. Талев”, с ръководител г-жа Ива Аврамова. Гости на детското утро бяха родители на децата от класа.

Известният български писател Димитър Талев е патрон на Регионалната библиотека в Благоевград и на ІІІ Основно училище в града.

Библиотекар от отдела разказа на третокласниците за живота на Димитър Талев, роден в град Прилеп и за неговите произведения, като акцентира на творбите му, посветени на Македония.

Учениците бяха запознати с четирилогията, посветена на Илинденското въстание – „Железният светилник”,  „Преспанските камбани”, „Илинден” и „Гласовете ви чувам”, с романите за цар Самуил ( трилогията „Самуил”) и за Паисий Хилендарски (романът „Хилендарският монах”), с биографичния очерк, посветен на Гоце Делчев и др.  Представена и книгата на Димитър Талев с приказки  за деца „Сълзите на мама”, издадена за първи път през 1925г.

Всички приказки са с послание - прави добро на хората и то ще бъде възнаградено. Учениците успяха да видят първото издание на сборника и се опитаха да прочетат част от една приказка на стария български правопис.

Третокласниците представиха биографични сведения за Димитър Талев, мисли на писателя и мисли за него. Учениците прочетоха началото и края на всяка приказка от сборника „Сълзите на мама” и кратки откъси от романа „Железния светилник”.

Романът е класиран на четвърто място сред стоте най-известни романа на класацията „Голямото четене” на БНТ през 2009 г.

За финал на учениците бе представен автентичен запис с гласа на писателя Димитър Талев и неговото послание към нацията ни.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK