Детската градина в село Лъжница - една сбъдната мечта

Снимка: Infomreja.bg

Възпитаниците на детското заведение защитават неговото добро име

Допреди няколко години най-малките жители на Лъжница са били извозвани до съседно село, за да посещават там детска градина. Зиме, лете – всеки ден. А днес малчуганите и техните родители се радват на прекрасно детско заведение, не случайно наречено „Мечта“!

Януарският ден е ветровит, неподходящ за игра навън, затова децата са в занималните. По-големите нареждат пъзели, играят на шах, а по –малките оцветяват картинки с флумастери. Прави впечатление колко са съсредоточени и старателни.

„Атмосферата тук е много благоприятна за развитие на децата“, казва Величка Мавродиева, която замества директорката Нефсе Койнар, излязла в майчинство.

Екипът от учителки и помощник – възпитателки се стреми непрекъснато да разнообразява заниманията, затова провежда и  STEM обучение. Например с голям интерес децата наблюдават как „се прави“ дъжд, сняг… Забавни са им както дидактическите, така и сюжетно – ролевите игри. Радост им доставят и аниматорите от Благоевград, които ги включват в състезания или изнасят пред тях театрални представления. Това са истински спектакли и за майките, които също присъстват на тях.

Така ден след ден момиченцата и момченцата разширяват кръгозора си. За това допринасят не само заниманията в детската градина, но и посещенията на места като противопожарната служба в Гоце Делчев, зоопарка в Хаджидимово, шивашки цех в селото. Скоро ще отидат в Баничан, за да видят обсерваторията за наблюдение на птици и приюта за магарета.

Много полезни за децата са и заниманията в овощната градина и в тази за екозеленчуци. Те са собственост на детското заведение и дават възможност на малчуганите не само да наблюдават процесите на разлистване, цъфтеж, зреене и т. н., но и да участват в дейности като засяване и засаждане, поливане, беритба… Наесен например им е особено забавно да събират картофи. С много положителни емоции е свързано и отглеждането на цветя в дворното пространство.

В тези приятни и полезни дейности участват и майките. Те се включват и в подготовката на изложби по повод на различни празници. А тук се отбелязват всички дни в празничния календар, включително и на думата БЛАГОДАРЯ. На 17 февруари ще отбележат и Световния ден на доброто.

Също през февруари в градината ще започне курс по английски език, за което родителите с готовност са декларирали съгласие. А по проект „Народно творчество“ ще се провежда курс по народни танци и ще бъдат осигурени носии.

В градината се обръща нужното внимание и на децата от уязвими групи. С тях се работи допълнително, за да се преодолеят затрудненията в говора им.

Желанието да дава най-доброто от себе си кара колектива непрекъснато да повишава своята квалификация. Следващата тема, предвидена за разглеждане, е свързана с превенция на насилие и тормоз. За да представи същността на проблема, е поканен външен лектор.

От своя страна, педагогическият персонал предава знанията и опита си на студенти, които идват на практика тук. Те са възпитаници на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград.

Колективът не спира да подобрява и материалната база на градината. Сега усилията му са насочени към довършване на „полигон“ за обучение по Безопасност на движението по пътищата. Помещението, определено за тази цел, е просторно и много подходящо.

Работещите тук имат и друга цел – снабдяване на сградата със соларна инсталация, което ще намали разходите за ток. Както по всеки въпрос, така и по този те срещат разбиране от страна на община Гоце Делчев.

Колективът на ДГ „Мечта“ изпраща в училище добре подготвени и възпитани първокласници. Няма съмнение, че и сегашните 87 дечица от четирите групи на градината ще защитят нейното добро име.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK

//