Десислава Атанасова: Още вчера "Лукойл" е можел да премине към неруски петрол

Снимка: БТА

Стана ясно и че има възможност за доставки извън Руската федерация, заяви тя

Представителите на ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността към Министерския съвет преди края му.

Заседанието бе свикано за обсъждане на рисковете за националната сигурност на България при незабавна отмяна на дерогацията за преработка на руски нефт от рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас", пише БНР.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи като безпредметно участието в Съвета, тъй като докладите на службите по темата за предсрочно прекратяване на дерогацията потвърдили опасенията им от последните месеци, а също така се потвърдило, че с "дерогацията се печели на гърба на потребителите":

"Стана ясно, че "Лукойл" е имал възможност още вчера да премине към изцяло неруски петрол, който да обработва, но след заседанието на енергийната комисия това рязко се е променило и в момента все още се преработва единствено и само в огромен процент руски петрол. Стана ясно и че има възможност за доставки извън Руската федерация.

За нас единственото разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект от колегите Делян Добрев и Делян Пеевски, за който повече от година и половина ПГ на ГЕРБ настоява. Тази дерогация дори и да не приключи в 3-дневен срок какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен - в края на годината, е един добър възможен вариант", заяви Десислава Атанасова. 

Атанасова обясни, че още на Съвета по сигурността е станало ясно още, че Агенция "Митници" и Министерството на финансите в недостатъчно голям обем са контролирали доставките на преработена продукция по повод дерогацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK