Депутатът от “Възраждане” Димчо Димчев - официален гост на откриването на паметника на Димитър Икономов

Снимки: Възраждане

Димчев: Ясно заявихме с присъствието си, че във “Възраждане” уважаваме историята и усилията на всяка една организация

На 12.09.23г. се състоя официалното откриване на паметника на Димитър Икономов в гр. Дупница, със съдействието на организацията на “Шалом” в града и под патронажа на Министерството на правосъдието.

Димитър Икономов е, първият български народен представител, който дава гласност на предстоящата депортация на българските евреи в лагерите на смъртта. През годините неговата роля за спасяването на евреите е била голяма и доста недооценена, може би заради факта, че Димитър Пешев, на когото се отдава главната заслуга за спасяването на българските евреи, е подпредседател на Народното събрание по онова време”, коментира Димчев.

Между гостите на събитието бяха и наследниците на Димитър Икономов, както и Министърът на правосъдието, посланиците на Германия и Полша, областният управител на Кюстендил, общински кметове, представители на организация “Шалом” и много граждани.

Въпреки събитията напоследък, вчера ясно заявихме с присъствието си, че във “Възраждане” уважаваме историята и усилията на всяка една организация да я съхрани в националната ни памет. Спасяването на българските евреи е повод за национална гордост за нас българите. Винаги сме подкрепяли добрия пример, независимо кой стои зад него.

Благодаря за поканата за събитието, както и лично на г-н Леонид Хаздай за добрата инициатива и огромния труд, положен във времето за реализирането ѝ”, допълни Димчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK