Депутатите обявиха комунизма за престъпен

Снимка: НС

Втори ден продължават лютите спорове в парламента по темата за комунизма. А важният въпрос - ще се забранят ли всички табели, лозунги и знаци от този исторически период?

И депутатите решиха - със 104 гласа "за", 46 "против" и трима, които гласуваха "въздържал се" промените в Закона за комунистическия режим бяха приети на първо четене от залата.

В знак на протест всички депутати от БСП напуснаха и обясниха, че до края на пленарния ден няма да участват в заседанието.

По-рано от БСП поискаха законът да бъде оттеглен: „Ако се опиташ да вадиш скелет от гардероба на история, няма начин други 100 хиляди скелета да не паднат върху теб и да те затрупат”, заяви Таско Ерменков от БСП.

Не на това мнение обаче е Методи Андреев от ГЕРБ, който заяви, че „не можем да търпим повече в българската история да не се изучава истината за тоталитарния комунистически режим. Да се замита под килима“.

„Целият партиен дом е символ на комунизма. Трябва ли да го унищожим? Моят баща е бил комунист. Това е бил начинът”, заяви Емил Димитров от Патриотичния фронт, цитиран от NOVA.

„Цяла България трябва да глобявате заради петолъчките. Трябва да забранят и такава бутилка, защото тя се продава в парламента”, каза от своя страна Илия Тодоров от „Атака”.

„Не знам какво пият в „Атака”, но не е редно в залата да се внася алкохол”, пък отговори Петър Славов от Реформаторския блок.

Въпросният закон дълго време отлежаваше в деловодството на парламента, а сега беше „избърсан от прахта“ и влезе в пленарна зала.

С него се забранят всички табели, лозунги и знаци от спорния исторически период. Глобата за неспазване на разпоредбите е от 200 до 2000 лева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK