Депутатите могат да получават възнагражденията си и на ръка

Снимка: Infomreja.bg

Това реши Временната комисия, която изработва промените в парламентарния правилник

Председателят на НС и неговите заместници да могат да участват в ръководствата на постоянните комисии. Това реши Временната комисия, която изработва промените в парламентарния правилник на продължилото повече от 6 часа заседание.

Създават се две нови комисии - едната е  по туризъм. Втората е по превенция и противодействие на корупцията. Тя ще има право да изслушва и провежда обсъждания с главния прокурор и ръководителя на Инспектората на ВСС. На всеки три месеца комисията ще изисква доклад от КПКОНПИ и може да задължава председателят и членовете да се явяват на изслушване. 

На заседанието беше прието депутатите да не са задължени да получават възнагражденията си по банков път, ако не желаят или нямат сметка и това предизвика спор между председателя на комисията Настимир Ананиев и депутатите от ГЕРБ Анна Александрова и Христо Гаджев. В него се намеси и народният представител от ДБ Иван Димитров, който каза, че няма банкова сметка и не желае да си открие.

„Има доста голяма част от депутатите, които получат над 10 000 лева. Аз съм шокиран от тази информация, че има народни представители, които взимат заплата по-висока от тази на председателя на НС. Дълбоко се съмнявам да има такъв и това според мен е лъжа“, заяви Гаджев

„Имайки предвид, че имаме основно възнаграждение, след това има добавки за комисии, след това има 1 процент за стаж - това значи, че хората, които имат 30-40 години стаж ще получат 40% отгоре върху това нещо. Няма нужда да гледаме фишове, за да сметнем, че това е напълно възможно, но въпросът е, че тогава караме Народното събрание да влиза в хипотеза да нарушава закона, което за мен не е редно. Защо някои няма сметка в 21-ви век или може би е запорирана е някаква друг тема“, отвърна Ананиев.

„Има си закон, който казва, че ако получавате сума над 10000 лв естествено, че това счетоводство няма да рискува и да наруши закона, а ще преведе парите по сметка и ще иска да даде си осигурите такава . По закон ти се полагат,  ако имаш желание и си в границите до 10000 лв, може да ги вземеш на ръка!“, каза Александрова.

Обсъждането на правилника влиза като точка в дневния ред на депутатите в четвъртък.

Коледната ваканция на депутатите да бъде отменена или намалена. Това е обсъждано днес на Председателския съвет в НС между ръководствата на парламентарните групи, научи БНР. Окончателно решение още няма, но надделява мнението тя да бъде ограничена в дните непосредствено между Рождество и Нова година, като народните представители се върнат на работа още в първата работна сряда на януари. Окончателно решение ще бъде взето идната седмица.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK