Депутатите дебатират по втория вот на недоверие срещу кабинета "Денков"

Снимка: Infomreja.bg

Инициативата на социалистите и е подкрепена с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ"

Парламентът започва работа с дебати по внесения втори вот на недоверие към кабинета "Денков" заради политиката в сектор "Отбрана и национална сигурност". 

Инициативата на социалистите и е подкрепена с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ", както и от независимия депутат Радостин Василев - както и при първия вот, който беше на тема "Енергетика", пише БНР.

Още поднасянето на вота на недоверие и мотивите на въпрос дали сега е подходящият момент за внасянето му, предвид, че предстои разглеждането на държавния бюджет за догодина, лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че двете неща могат да се движат паралелно.

"Част от мотивите за вота например е Шенген", обясни тя.

Към мотивите на вота е невъзможността на кабинета да се справи с гарантирането на националната сигурност. 

"Темата илюстрира най-ярко неспособността на това правителство да отговори на предизвикателствата пред страната", подчерта заместник председателят на БСП Атанас Зафиров. 

Според него се засилват геополитическите кризи от всякакъв характер.

"Избрахме тази тема, тъй като съм най-ярко илюстрира неспособността на това правителство да отговори адекватно на предизвикателствата пред страната. Знаете, че се засилват геополитическите кризи от всякакъв характер. Правителството вместо да осигурява стабилност и спокойствие, съпътства и способства тези кризи дали засегнат пряко", коментира Зафиров.

"Вотът на доверие, който парламентът ще обсъжда, е възможност на кабинета да разкаже на хората какво е направено по развитието на системата за отбрана и национална сигурност", е категоричен премиерът Николай Денков.

"Това какво е направено през последните, бих казал, две години и особено с последния период от последните пет месеца по отношение на развитието на системата на отбраната и националната сигурност. Готови сме да чуем всякакви критики, стига те да се основават на факти, а не на измислици", посочи той.

ГЕРБ-СДС обяви, че няма да подкрепи вота на недоверие.

"Колкото и да е трудно, колкото и понякога да е гнусно, всички останали опции са по-лоши от тази", обясни заместник-председателят на партията Томислав Дончев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK