Депозитите в КТБ над 100 000 евро изгарят

Петър Чобанов, снимка: infonews.bg

Депозитите в КТБ над 100 000 евро няма да се изплащат. Няма и вероятно няма да има съгласие за това, обяви министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от faktor.bg.

Той уточни, че суми по гарантираните влогове могат да се плащат в края на октомври, ако се спази процедурата след края на одита на БНБ, предвиден за 23 септември.

По отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК, той коментира: „Тези 225 милиона лева са недостиг, който касата оценява, че ще има за годината. Това не означава, че в момента парите им са свършили”.

На въпрос дали е възможно НЗОК и гарантираните влогове в КТБ да бъдат подпомогнати с 225 млн. лева и съответно 1,7 млрд. лева от фискалния резерв Чобанов отвърна, че трябва внимателно такъв вариант да се разположи във времето.

"Всичко зависи от това колко време ще продължи одитът на КТБ и кога БНБ ще е в състояние да каже каква е дупката в капитала, т.е. колко отрицателен капитал се получава по отношение на КТБ. Очакваме решението на БНБ. Тогава ще възникне необходимостта да се дадат тези средства, за да се изплатят гарантираните депозити", допълни финансовият министър.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK