Денков: Смени на министри ще има, само където е необходимо

Снимка: Infomreja.bg

Ако ГЕРБ държат на предложението си, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер след ротацията, коментира премиерът

Министри ще бъдат сменяни, само ако с Габриел сме съгласни с дадена рокада. Много по-добре е министрите да изпълнят програмите си. Смени ще бъдат правени, само където е необходимо, очаквам да са единични случаи. Ако ГЕРБ държат на предложението си, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер след ротацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook, пише Нова тв. 

"Важно е всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил. Медийните изяви не са основа за смени. Следващите дни ще обсъдя с Мария Габриел информацията, която съм събрал относно това кой как се е справил с управленската програма. Когато ние двамата имаме консенсус, отиваме при партийните лидери. Няма промяна - ще се разменим с нея на премиерското и вицепремиерското място. Не сме обсъждали промяна на първоначалната договорка при ротацията. След разговори с ПГ на ДПС ще се реши дали ще разчитаме на тяхната подкрепа, но няма да правим компромиси. Ако те са готови да подкрепят състав на кабинет, който ние смятаме за добър, тогава ще приемем подкрепа от тях. Председател на НС може да е както Никола Минчев, така и Атанас Атанасов", обясни той.

По думите му повече експерти, отколкото политически лица са удачни за позиции в съдебната система. "За конституционен съдия би бил подходящ не политически оцветен човек, който има богат опит в сферата. Не смятам за правилно ген. Атанасов да бъде кандидат, а по-скоро лице от юридическите среди", заяви Денков. 

Конституцията

"Това, че Радев представя пред КС промените в Конституцията не е лошо. Той не атакува правосъдната система, а ограничаването на неговите права по отношение на служебното правителство. Причината е, че са промените са направени така, че да се избегне еднолично управление на президента. Неприемлив е езикът, който използва. Държи се като опозиционен лидер, да направи партия и да спечели избори, ако иска да говори така. Всичко друго не съответства на позицията му", смята той.

Шенген

"Президентът имаше възможност да вкара България в Шенген със служебния си кабинет. Трябваха промени в закони и в Конституцията, затова нищо не се реализира. Без редовен парламент България нямаше как да бъде приета в Шенген, нито по въздух, нито по вода. Некоректно е Радев да критикува по тази линия. Сред ползите от присъединяването ни са, че няма да се чака на опашки, а и туристите ще са облекчени в придвижването си. За бизнеса е много важно да паднат и сухопътните граници. Реалистично е да търсим решение за пълно присъединяване в края на 2024 г. и началото на следващата. Преговорите със сигурност ще започнат през настоящата година", категоричен е премиерът.

Дезинформация, която плаши хората - така той окачестви информациите, че България се е съгласила да приеме хиляди бежанци срещу влизане във въздушен и воден Шенген. "Ще създадем координационно звено към МС за борба с дезинформацията. Обсъжда се създаване на отделен закон или допълване на текстовете за Националната сигурност", посочи Денков. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK