Денков след освобождаването на директора на „Пирогов”: Изненадан съм от агресивната реакция

Снимка: Infomreja.bg

Премиерът уточни, че е видял данни за сериозни нарушения в одитния доклад за болницата

Първи коментар на премиера Николай Денков след обвиненията около освобождаването на шефа на „Пирогов” и бойкота, който от ГЕРБ-СДС обявиха на заседанията на Народното събрание.

„Министърът на здравеопазването ме информира за одитния доклад още миналата седмица. Той беше много ясен, че има притеснителни твърдения. Оттам беше въпрос на време и на процедура да се вземе решение. Това е изцяло в правомощията на здравния министър – аз съм изненадан от агресивната реакция”, посочи той. 

Денков поясни, че е „виждал” одитния доклад за „Пирогов”, пише Нова тв. „Виждам сериозни нарушения. Директорът има своите основания и възможности да се защитава. Това са процедури, които нито се случват за първи път, нито ще са за последен”, категоричен е премиерът.

„Работа на Народното събрание е да приема бюджета и законите. Ако парламентът смята, че основната му задача е да гледа кой директор на болница е сменен – тук имаме проблем. Този проблем е, че всеки трябва да си гледа задачите, които съответстват на институцията му”, добави министър-председателят.

„Има начини, ако искат те да се намесят в този процес – да извикат министъра и да го изслушат. Но не е това начинът ти да блокираш бюджета, защото не си съгласен с решението”, поясни още Денков.

Премиерът отрече да е поемал ангажимент към ГЕРБ-СДС и по-точно към Десислава Атанасова да не освобождава шефа на „Пирогов”. „Министърът има права. Когато той твърди, че има основание и съответните доклади – може да пристъпи към съответните действия. Аз съм информиран, не съм му казвал да го прави, но не мога и да го спра”, е мнението му.

По думите му било крайно време да се разбере кой какви правомощия има. „Някой сега да казва, че иска механизъм и да пита защо досега не сме имали – за мен е доста странно”, каза Денков. Той призова партийните лидери да се съберат и да решат как да се „отпуши” работата на парламента.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK