Денков се хвали с успехи, Борисов и Пеевски контрират

Снимка: Infomreja.bg

Днес се провежда заседание на Министерския съвет

Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, ще се изправим и срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Всеки ден. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата - несигурна. Въпреки това показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми. Единственият смисъл този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока, в полза на хората и бизнеса и към Европа.

Това заяви премиерът Николай Денков преди началото на заседанието на Министерския съвет. 

Първата задача на кабинета бе борбата с инфлацията. Основната ни цел не беше просто да спрем изтъняването на  портфейла на българина, но и да подкрепим покупателните му способности. Сега инфлацията е най-ниската от две години насам. Въведохме и мерки, гарантиращи най-ниски цени на продуктите от  първа необходимост, каза Денков.

Доходите изпреварват годишната инфлация. Заложили сме ново 11-процентно повишение на доходите в новия бюджет за 2024 г., което е в пъти над очакваната инфлация. Кабинетът започна реформата в правосъдието не на думи, а със съществени крачки. Само преди половин година контролът върху главния прокурор и Антикорупционният закон изглеждаха като политическа утопия. А вече са факт. И въпреки, че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират, заяви Денков. 

Коментари имаше и от страна на партиите в „некоалицията“.

Досега решенията на МС са най-меко казано слаби и затова се налагаше в парламента да поемаме тежестта на МС, помните кризата със зърнопроизводителите, енергетиката, това са тежките решения. Така солидарно бихме приели и дерогацията, ще послушаме Денков и ще бъдем много работливи в парламента, коментира Бойко Борисов.

Чухме, че ГЕРБ искало да събори правителството, това е пълна глупост. Има действащ документ между Денков и Габриел, по който се назначават министри, и тези назначения са свързани с изпълнителната власт. В случая с директора на Пирогов, вицепремиерът Габриел постави въпроса на премиера, че не е съгласен със смяната. Ние изцяло действаме в рамките на посочения регламент, а с Асен Василев и Христо Иванов се разбрахме относно парламентарните решения да ги вземаме като партии заедно. В един момент Деси Атанасова се обади на Денков да му каже, че тези назначения поръчкови няма да допуснем. Вчера от границата ни с Турция, където бяха еврокомисарят и Василев, Василев лично ми се обади, това са глупости каза, така не се прави. Изчакай ме, че имаме да решаваме много важни въпроси в бюджета и регулатори, Шенген, а подобни неща няма смисъл. Мина 14 ч. нищо не се случи, а напротив чухме как Денков ни прати да си гледаме работата, което ние направихме. След като имахме ясна позиция на ЕК, че дерогацията трябва по-бързо да се включи в дневния ред на НС, ние го включихме. Надявам се да мине, каза още Борисов.

Ако ПП са искали да има споразумение, досега трябваше такова да има. Сега всячески искат да подпишат такова споразумение, защото ротацията наближава и те не искат да чуят, че когато Мария Габриел стане премиер ще уволни този и този, ще им е хубаво ли? Затова искат сега да се подпише такова споразумение, заяви лидерът на ГЕРБ.

Не мога да разбера какво правят управляващите. Този цирк трябва да свърши. Премиерът казва едно, после казва: "не съм го казвал". Смятате ли за нормално цялата държава да се тресе заради "Пирогов?". Уволненият д-р Димитров си върши перфектно работата. Това е дребно отмъщение и трябва да свърши веднага. Това трябва да приключи веднага!, каза Делян Пеевски.

„ДПС единствено подкрепя евроатлантическото мнозинство и правителство, но не желае да има никакви представители в изпълнителната власт. Да спрат определени лица от изпълнителната власт да поучават парламента", коментира Пеевски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK

//