Денков: През декември се очаква Европейският съвет да обсъди членството ни в Шенген

Снимка: Infomreja.bg

Това заяви премиерът, който е на еднодневна визита в Австрия

Членството на България в Шенген се очаква да бъде обсъдено от Европейския съвет през декември. Това заяви премиерът Николай Денков от Виена, където е на еднодневно посещение, пише Нова тв. Ветото на Австрия върху членството на страната ни в Шенгенската зона е основна тема на визитата му и разговорите с австрийския канцлер Карл Нехамер.

"Целта на визитата ми е да обясним на австрийското общество на първо място, а след това и на австрийските политиците, че за тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. За тях това означава по-добре защитени външни граници на ЕС, по-малко миграция в Европа, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни и кратки и ще ги обясняваме докато бъдат чути", подчерта премиерът.

По думите му днес по време на срещата му с австрийския канцлер Карл Нехамер не се очаква отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенгенската зона, каквато амбиция има правителството. „Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво. Шенгенската зона позволява свободно движение на хора и стоки, защото това е добре за европейските граждани.

Изключването на България и Румъния от Шенген ощетява българските и румънските граждани, но ощетява и гражданите на другите страни в ЕС със затруднения внос на стоки. Това трябва да се обяснява така, че никой да не каже, че не го е чул. След това тези съобщения трябва да влязат за обсъждане на Европейския съвет и да се вземе решение, отчитайки всички гледни точки, включително и нашата. Това ще стане през декември”, посочи Денков. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK