Денков: Основните институции трябва да бъдат единни във формирането на решения

Снимка: МС

Премиерът определи като конструктивни разговорите по време на КСНС при президента

Институциите трябва да работят заедно, за да направят България още по-безопасна за хората, които живеят тук. Това според премиера акад. Николай Денков е основният извод от проведената тази вечер при президента Румен Радев консултативна среща за рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерките за тяхното минимизиране, съобщават от Правителствената информационна служба.

Министър-председателят припомни, че пледира за единодействие между правителството, Народното събрание и президента от първия ден на този кабинет. Защото трите основни институции трябва заедно да формулират решенията по важните въпроси и заедно да гарантират тяхното изпълнение. Акад. Денков похвали своите колеги от правителството, с чиито активни усилия държавата се справя с належащи проблеми като мигрантската криза и сложната ситуация около извеждането на българите от Израел. 

Премиерът призова към дискусията както по актуалните рискове, така и по дългосрочните задачи да се присъединят и парламентарно представените партии, които са готови да участват в конструктивен разговор. Защото много от решенията зависят от действията в Народното събрание. „Само така можем да преодолеем поредицата от кризи, които заплашват националната сигурност на страната ни през последната повече от година и половина“, посочи министър-председателят. Той се ангажира да направи възможното да включи в разговорите партньорите, които подкрепят кабинета в парламента.

„Ясно е, че едно правителство в рамките на три-четири месеца няма как да реши задачи, някои от които са на  повече от 10 години. Но с президента и с останалите участници в срещата се разбрахме да продължим напред не само да дефинираме проблемите, а и да търсим заедно техните решения. Те ще изискват системни и задълбочени усилия. Основната тежест ще легне върху правителството, но то ще има нужда от подкрепа в Народното събрание и ще използва максимално експертизата на президентската институция, особено в областта на отбраната“, заяви акад. Денков.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK