Денков: Очаквам „Лукойл“ да спази законите такива, каквито са

Снимка: Infomreja.bg

Денков е на посещение в Благоевград

Очаквам „Лукойл“ да спази законите такива, каквито са.

Това каза премиерът Николай Денков по темата за дерогацията на рафинерията.

Денков е на посещение в Благоевград, където се срещна с преподаватели и ученици в Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“, която тази есен навърши 50 години.

По покана на студентския клуб „Модел Европейски съюз“ в Американския университет в България министър-председателят участва в дискусия за присъединяването на България към еврозоната.

Денков коментира актуални политически теми сред които:

Дерогацията на „Лукойл“:

Предложението за отмяна на дерогацията е невъзможна за 7 дни, защото това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите там. Беше важно да се обсъди между лидерите какво е реалистично. Това, което е реалистично, е да се събират свръхпечалбите на „Лукойл“ от разликата в цените на двата вида нефт. Има голяма разлика между това рафинерията да може да работи с различен петрол и да има различен петрол, който се осигурява с дългосрочни договори и изисква месеци на преговори. Затова дергогацията се прави на етапи. Очаквам „Лукойл“ да спази законите такива, каквито са, а именно свърхпечалбите да се обложат с общо 60% данък, който да влезе в държавата или това са 500 млн. лв. До края на годината би трябвало да са внесени всички средства, както повелява закона, каза Денков.

За нас е важно да влязат в бюджета тази част от свръхпечалбите, а оттам насетне има фонд, в който се определя как да се използват средствата. Предпазлив съм да кажа точно как ще се използват средствата, но ще е със сигурност в полза на хората.

Това каза премиерът по темата за евентуално намаляване на цените на горивата.

Всички искаме тези данъци да влязат в хазната и не по-късно до края на годината. Аз на думи не вярвам. За нас е важно да си изпълняваме управленската програма и закони. Важно е когато имаме спорове, да се събираме и да намираме решения на проблемите. Това е механизма, всеки, готов на диалог, е добре дошъл, допълни премиерът.

Коледни надбавки:

„Този разговор не е приключил, защото трябва да видим разпределението в бюджета. Според финансовия министър, по-важно е да се повишат пенсиите, отколкото да има еднократни добавки от по 50 лв. два пъти годишно. Той не харесва този тип бонуси. Нека разгледаме бюджета през ноември, тогава „добавките“ ще се обсъдят пак.“

Еврозоната:

Ако има връзка межди войните и нашето влизане в еврозоната, то те предизвикват непредвидени ситуации. Ние обаче сме сигурни, че всичко което трябва да изпълним, го правим и върви по план. Единственият въпрос е колко ще бъде процентът на инфлацията. Но в България има толкова нисък дълг спрямо БВП, така че дефицитът от 3% трябва да се гледа с уважение. Трябва да продължим да убеждаваме хората, че това е добре за тях, каза Денков.

Той завърши изявлението си с темата за Шенген:

Успяхме да защитим още повече границата и да развием звената срещу трафика на мигранти. Ние не сме заплаха за Европа в това отношение. Това, което по-скоро би попречило е, че държавите си имат вътрешни проблеми с миграцията, има контрол на границите на някой от държавите в Западна Европа, но ние използваме аргумент, че за тях би било по-добре, ако България е в Шенген. Убеден съм, че ако ние излишните граничари във вътрешните ни граници бъдат на външната – ще е по-добре защитен Съюзът. Това би довело и до ползи в икономиката, свързани с транспорта, заради освобождаването на границите, уточни премиерът.

За увеличението на максималния осигурителен доход, министър-председателят допълни:

Имахме среща с Асен Василев и синдикатите. Не им наложихме решение. Казахме им да изпращат предложенията си в работата група по темата. Тази дискусия продължава.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK