Денков моли корейците да инвестират в Кюстендилско, протест пред ТЕЦ-Бобов дол

Снимка: МС

Двамата разговаряха в рамките на 18-ия стратегически форум в словенския град Блед

Премиерът акад. Николай Денков покани корейския бизнес в трите въглищни региона, най-силно засегнати от енергийния преход. Стара Загора, Кюстендил и Перник предлагат добра инфраструктура, близо са до столицата и имат нужда от нови инвестиции и нови работни места на мястото на тези, които ще бъдат изгубени при затварянето на въглищните централи и мините, каза министър-председателят на Парк Джин, министър на външните работи на Република Корея. Двамата разговаряха в рамките на 18-ия стратегически форум в словенския град Блед.

Страната ни се надява на инвеститорски интерес от Корея също за концесия на летището в Пловдив, чиито възможности не се използват в пълна степен в момента. Идеята е то да се превърне в силно карго летище поради стратегическото си разположение близо до София. България има потенциал да се превърне в логистичен хъб за Източна Европа, подчерта акад. Денков, съобщават от Правителствената информационна служба.

Премиерът предложи на Корея сътрудничество в сфери като производство на батерии за съхранение на електрическа енергия, сглобяване на електромобили, високотехнологични хидроенергийни системи, както и в селското стопанство. Той представи възможностите за съвместна работа с института INSAIT - един от водещите в света в сферата на изкуствения интелект. 

Външният министър на Корея беше впечатлен от конкретните идеи на България за партньорство между двете страни и обеща съдействие за тяхното придвижване напред. Той се обърна към нашето правителство с молба да подкрепи кандидатурата на корейския град Бусан за домакинство на световното Експо 2030. В началото на февруари т.г. служебното правителство вече е взело решение за подкрепа на Рияд.

Срещата на се проведе на фона на протест в ТЕЦ "Бобов дол" срещу Плана за справедлив преход. Той предвижда закриване на централата през 2026 година.

Според работниците хиляди семейства ще останат без прехрана, ако предприятието затвори врати.

Протестът се проведе по време на обедната почивка на служителите.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK

//