Денков: Имаме програма за управление за следващата година и половина

Снимка: Infomreja.bg

Премиерът с критики към президентството

Акад. Николай Денков и Мария Габриел ще осигурят приемственост след ротацията между премиерите догодина. Целта е да се прекъсне традицията с идването на нов министър-председател всичко, започнато от предишните, да бъде спряно и да се анонсират нови идеи и амбиции. Това стана ясно от изказването на премиера акад. Денков пред участниците в Годишната среща на бизнеса с правителството, съобщават от Правителствената информационна служба.

В момента всички важни въпроси се дискутират между министър-председателя и неговия вицепремиер, като по този начин се осигурява и необходимата подкрепа от партиите, които стоят зад кабинета в Народното събрание. Акад. Денков намира за нормално между тези политически сили да им сблъсък на инициативи и идеи и едновременно с това - механизъм за обсъждане.

За министър-председателя диалогът между различните институции е от ключово значение. „Важното е в крайна сметка да се взимат правилните решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето“, отбеляза той. Премиерът изрази съжаление, че президентската институция не се включва в този процес. 

Докато правителството успява да представя резултати пред обществото и политическите си партньори, то ще бъде изпълнено със смисъл и ще бъде устойчиво, убеден е акад. Денков. Според него до момента кабинетът изпълнява успешно управленската си програма. В парламента се приемат закони, които наваксват реформи, забавени с години. „Въпреки опитите за политически удари, които получихме заради тях, успяхме да реализираме решения, отлагани, защото са трудни, защото са чувствителни. Успяхме да ги реализираме точно защото имаме политическа подкрепа и в Народното събрание, което ни позволява да вземаме решения“, подчерта министър-председателят.

Премиерът посочи три групи дейности, по които ще работи правителството до края на 2024 г. Първата са промените в основни системи – правосъдие, администрация, образование, здравеопазване. Втората е свързана с интегрирането на България във важни международни институции – Шенгенското пространство, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Третата група задачи е насочена към модернизацията на българската икономика. Акад. Денков е дълбоко убеден, че България и нейните съседи могат да работят заедно и да превърнат Балканите във водещ регион в Европа. „Вече доказахме, че можем да се развиваме с високи темпове и сме устойчиви на кризи. Но този потенциал е много по-голям. Затова, от една страна, трябва да развием нашите институции и да увеличим доверието в международен план.  Трябва да стабилизираме и политическата система, защото инвеститорите се интересуват от това.

Но също така трябва да си поставим и високата амбиция на базата на доброто образование да осъществим преход, който не просто да затвори някакви изоставащи вече производства, а да развива най-съвременните производства от типа на автономните автомобили, космическите технологии, биотехнологиите“, подчерта премиерът. Според него България има своите острови на постижения в тези области. Това, което й трябва, е тези острови да станат един стабилен континент, който заедно със съседните страни да покаже, че регионът предлага подходяща бизнес среда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK