Денков и Тагарев: Няма да изпращаме български войници в Украйна

Снимка: Infomreja.bg

В рамките на изслушването няколко пъти бе зададен един и също въпрос както към Денков, така и към Тагарев

Опозицията се опитва да взриви общественото мнение. Преди месеци аз казах, че докато съм министър-председател, никога няма да има решение за изпращане на български войници в Украйна. Това не се е променило и няма да се промени. Това заяви премиерът акад. Николай Денков по време на изслушването си в Партийния дом по темата - ще изпращаме ли войски в Украйна.

В рамките на изслушването няколко пъти бе зададен един и също въпрос както към Денков, така и към Тагарев. Участие с въпроси и коментира взеха от опозицията - Възраждане, ИТН и БСП, пише news.bg.

И сто пъти да попитате, сто пъти ще получите същия отговор - за пети път днес - България няма да изпраща войски в Украйна. Денков определи изявленията на опозицията, като опит за всяване на страх в обществото чрез спекулации.

По думите му това,че друг политик поставя този въпрос на международен форум - е негово право. Няма нито едно решение на Министерски съвет, което да не съответства на решенията на Народното събрание. В нито едно от тези решения не става дума за изпращане на войници в Украйна. Такъв въпрос не се обсъжда, уточни Денков.

Относно срещата в Париж, премиерът отбеляза, че на нея не се взимат решения. "Министър Тагарев е изпратен там с мандат, с който да потвърди решенията. Ние изпращаме техническа и хуманитарна помощ. Посещението в Украйна също бе подчинено на решенията на МС и НС. Съвместната декларация, която пописахме с министър-председателя на Украйна, е качена на сайта на Министерски съвет, който иска може да я прочете", добави още той.

Стигна се до размяна на реплики между депутатите. Денков се обърна към "Възраждане" и техните избиратели: "Това, което искам да кажа на хората, които подкрепят "Възраждане" е, че Русия е тази, която потиска българските граждани в окупираните украински територии. Пречат им да учат на майчиния си език".

От БСП пък поздравиха министър Тагарев за това, че БТР-ите още не са изпратени на Украйна. "Срещата в Париж беше работна за обмен на мнения. Тя не е предвидена да взима решения и да подписва документи", обясни Тагарев в отговор на въпрос на БСП за визитата му в Париж. След изказването му Гуцанов уточни, че не става дума за срещата в Париж, а за визитата в Украйна. На свой ред Денков заяви, че министър Тагарев не е бил в Украйна.

България няма намерение да обсъжда и изпраща български войски в Украйна, категоричен бе и военният министър Тодор Тагарев. Той настоя в пленарна зала депутати да не вкарват в техните обсъждания изявления на чужди суверенни държави. България не е обсъждала, не обсъжда и няма да обсъжда изпращането на военни на територията на чужди държави.

Денков се обърна и към хората, които подкрепят "Възраждане" - днес Русия е тази, която потиска в окупираните украински територии българските граждани и тези с български етнически произход, защото не им позволява да учат на майчиния си език. Идете и проверете сами тази инфорация, заяде се той.

Премиерът припомни, че в преговорите с Украйна е включено условието, че те ще бъдат присъединени към ЕС след края на военния конфликт. "Тази война е започната от режима на Путин и всеки, който му помага, работи срещу националния интерес на България, вкл. и тези, които ходят на инструктаж в Москва", обърна се той остро към депутатите от "Възраждане".

Декларацията, която подписахме с министъра на отбрана на Украйна, няма нужда от ратификация, защото не поема допълнителни и нови ангажименти. За момента не се обсъжда споразумение за отбрана с Украйна. Да, ще обсъдим дали да се сключва такова, но за момента такова решение няма. То ще бъде внесено за ратификация в Народното събрание, увери Денков.

"ЕС и НАТО, за разлика от други организации и държави, спазват договорите, с които са създадени. Затова и в преговорите с Украйна е включено, че те ще се присъединят, когато конфликтът приключи. Той бе започнат от режима на Путин и той ще приключи, когато той изтегли войските си. Всеки, който помага на Русия всъщност работи срещу националния интерес на внимание. Нека да обърна внимание, включително и тези, които ходят на инструктаж в Москва (б.р. - миналата седмица в Русия се оказаха депутати от "Възраждане". Те бяха поканени на визита от партията на Владимир Путин). Искам ясно да кажа на хората, които подкрепят "Възраждане", че днес Русия е тази, която потиска в окупираните територии българите и хората с български етнически произход, защото не им позволяват да учат на майчиния си език. Русия е тази, която потиска етническите българи в тези региони", каза още премиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK