Денков: Енергийната стратегия може да се допълни с индустриална

Снимка: Нова тв

За работниците в трите региона, които се чувстват застрашени, може да има по-добри възможности, каза премиерът

Премиерът Николай Денков ще се срещне с представители на работодателските организации, пише Нова тв.

„Основната критика е, че комуникацията на правителството би могла да бъде по-добре. Споделям го”, заяви след срещата Денков. Той обаче допълни, че кабинетът е бил напрегнат с кратките срокове и комуникацията е останала на заден план.

„С днешната среща обменихме доста идеи. Има пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца.  Колегите предложиха, че тази стратегия може да се допълни и с една индустриална стратегия, защото именно големите индустриални предприятия са най-големите потребители на енергия”, каза Денков.

Според Денков за работниците, които се чувстват застрашени, може да има още по-добри възможности.

„Говорихме как да бъдат поканени най-добрите национални и световни инвеститори в тези три региона”, каза Денков.

„Разговорите протекоха в конструктивен дух. Заключенията на вчерашното споразумение в голямата си част са приемливи. Трябва да се положат усилия за социалния диалог, повече прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете. Да не се затваряме само в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика и в по-далечна перспектива”, каза Цветан Симеонов, БТПП.

По отношение на прозрачността, според него, досега не е измислено нищо по-добро от обществените поръчки. Симеонов подчерта, че все още вървят бавно промените в законодателството, които да опростят процедурите по наемане на чуждестранна работна ръка.

Той коментира, че е редно отсега да се предвидят стимули за работодатели, които още от сега наемат работници от енергийния сектор.

„Преквалификацията в професии с бъдеще също е важна. В преговорите участваха от Соларната академия. Според тях са им нужни около 2000 специалисти”, каза Симеонов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK