Денков: Ако правителството тръгне в грешната посока, няма смисъл да сме в него

Снимка: Infomreja.bg

Денков коментира думите на Пеевски от вчерашния ден: Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости

Не смятам, че трябва да отговарям на всички глупости, които се говорят в публичното пространство. Ако г-н Пеевски като лидер на партия, каже нещо, което е смислено и свързано с правилното управление на държавата, ще го коментирам.

Това заяви на брифинг премиерът Николай Денков рано в петъчната сутрин като отговор на критиките по негов адрес, изречени от Делян Пеевски вчера.

Той коментира изборът на подуправител на Националната здравна каса, който бе избран от Народното събрание с гласовете на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Със избора на подуправителя на НЗОК бяха нарушени два принципа. Първият – че не позволяваме да бъдат назначавани на ключови места хора, които имат проблеми. Този човек има проблем. Лично съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че той е лобирал по начин, който изисква проверка от прокуратурата. Назначаването му на позиция, която изисква разпределението на над 8 млрд. лв. годишно, е проблем. ГЕРБ и ДПС знаят това. Аз наредих да бъде изпратен точно този доклад до председателя на Народното събрание, за да бъдат информирани. Второ договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи – да се назначават хора, които са приемливи и от двете страни. Вчера силово със съдействието на „Възраждане“ ГЕРБ и ДПС избраха този човек. Това е важно, не само заради злоупотребите в НЗОК, а заради демонстрирането на начин на вземане на решения, който може да бъде изключително опасен за развитието на България, ако бъде приложен в следващите дни, когато очакваме да се гласува Конституцията, да се избере състав на КПКОНПИ и на регулаторите.

Денков заяви пред журналисти, че от две седмици ГЕРБ бави приемането на правилата за избор на състав на антикорупционната комисия.

Преди два дни ЕК попита защо се бавят тези правила. Или ГЕРБ ще се върне обратно по пътя, по който тръгнахме заедно с подготовката на законите, които трябва да се приемат с изпълнението на управленската програма, или ние сме се отклонили в грешна посока. Това е залогът, затова емоциите са по-високи.

Аз съм доста добре с нервите. Не ме интересуват дребните заяждания, интересува ме дали вървим във вяната посока, бяха думите на Денков по отношение на коментар на Бойко Борисов, че „ГЕРБ ще остане в некоалицията, докато им издържат нервите“.

Вчера много ясно се видя, че има опасност да тръгнем в грешната посока. Ако това не стане, това правителство няма смисъл. Правителство има, защото има Парламент, но и този Парламент го има, защото има Правителство, което бута нещата в правилната посока.

На въпрос за оставката си, Денков обяви, че ако продължават да бъдат вземани подобни решения „играта ще се превърти и хора със съмнителна репутация и качества, се опитват да управляват България. Ние в това няма да участваме“, каза премиерът.

Денков каза, че не дава срокове за живота на правителството.

Няма промяна в отношенията ми към министрите, каза Денков по отношение на Калин Стоянов (МВР) и Александър Йоловски (МЕУ). Аз следя министрите да си изпълняват задълженията, и в двете министерства това са случва, каза Денков. Той е уверен от вътрешния министър, че се работи усилено по вътрешната проверка за полицейското насилие върху протестиращите срещу БФС. Той знае, че отношението към него зависи от резултатите от проверката, каза още Денков.

Според Денков е важно да се приеме механизма за вземане на решения между двете управляващи коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, който е представен пред ГЕРБ още през юни, но не е обсъден.

Това, което ГЕРБ се опитва от самото начало, е да работи на квотен принцип – „тези бройки на нас, тези на вас“. Това, което сме казали от самото начало заедно с Мария Габриел, е, че това няма да стане и че лицата, които се избират, трябва да се приемливи и за мен, и за нея, така че ние да знаем, че те няма да правят неправилни дейности. Това вчера беше нарушено. Ако има проблеми с когото и да е друг всеки един може да си тръгне, независимо от коя партия е предложен.

Нямаме механизъм за вземане на решения и случилото се вчера бе тест за това какво става, когато липсва механизъм. Ние очакваме от ГЕРБ да се появяват на масата на преговорите и да подпишат този документ как се вземат решения, завърши Денков.

ПОВЕЧЕ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО:

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK