Деница Николова: Археологическият парк в Сандански ще подобри икономическия растеж на региона

Снимки: МРРБ

Заместник-министър Деница Николова присъства на откриването на архитектурен музей в Сандански

Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на културата Вежди Рашидов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и кметът на община Сандански Кирил Котев откриха днес обновения археологически парк в град Сандански. Тържествената церемония беше открита с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Музеят на открито е обновен в рамките на проект „Сандански – зората на ранното християнство“. В него се включват едни от най-значимите археологически ценности на града и паметници на културата от ранното християнство като Епископската базилика, Раннохристиянският комплекс и базиликата на епископ Йоан, уникални с изяществото на елементите си и изкусните си оригинални мозайки.

Изграждането на иновативната културно-историческа атракция е финансирано с близо 6 млн. лв. по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013.

Зам.-министър Деница Николова поздрави общината за успешно завършения проект. Този обект ще привлича все повече туристи, което ще доведе и до икономически растеж на региона и намаляване на сезоността на туристопотока, отбеляза тя.

Деница Николова информира, че през изминалия програмен период за популяризиране на културно-историческото наследство на България са инвестирани 272 млн.лв. по линия на Оперативна програма „Регионално развитие“. Тя подчерта, че и през новия програмен период Сандански има възможности за реализация на редица проекти, финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“. Общината ще има достъп до минимум 9 млн. лв. европейски средства по втората приоритетна ос на програмата за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на административни и жилищни сгради.

Архитектурно-строителните паметници, обновени по проект „Сандански – зората на ранното християнство“, са от национално значение. Изпълнението му цели чрез опазването и социализацията на богатото културно-историческо наследство на града да се повиши туристическата привлекателност на региона за местните жители, посетителите и външните инвеститори. 

Епископската базилика е най-представителната и монументална сграда, откривана досега в античния град от периода V-VI в. Разкошната вътрешна архитектура с колонади в римо-коринтски стил, мраморната олтарна преграда с изображения на сцени от Евангелието и запазените амвон и антрий, я правят най-ценния обект на територията на античния град и паметник на културно-историческото наследство от световна величина.

В базиликата на епископ Йоан могат да бъдат видени великолепни подови мозайки и уникален за страната мозаечен надпис. В Раннохристиянски комплекс се включват експонирани на открито базилика и антична улица от V-VI в.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK