Ден преди ловния събор ЛРС "Сокол" - Гоце Делчев се отчете на общо събрание

снимки: infomreja.bg

С националния химн и химна на ЛРС "Сокол" - Гоце Делчев и с посрещане знамето на ловното сдружение започна отчетното събрание на ловците и риболовците от общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово и Сатовча. Събранието се проведе в навечерието на първия ловен събор, в който ще участват ловците и риболовците от сдруженията на Сандански и Петрич. Те ще си дадат среща утре в местността "Попови ливади". Общото си събрание неврокопските соколи проведоха и в навечерието на откриването на ловния сезон за пернат дивеч.

„С пълно основание можем да заявим, че дружинките водят пълноценен организационен живот. С тържествени ритуали се откриват ловните сезони на пернат и космат дивеч и риболовът. Организират се състезания във всички възрастови групи, с награди за отличилите се. Поддържаме традицията с провеждане на ловните вечеринки, които се превърнаха в очаквано с интерес културно събитие в града и района”, заяви при откриването на форума председателят на ЛРС "Сокол" Валери Сарандев.

Съгласно годишния счетоводен отчет към 31 декември 2014 г. и според отчета за приходите и разходите сдружението завършва годината с 9 000 лева печалба. 

„Както всички знаете, през април 2008 г. по решение на общото събрание на Управителния съвет изтеглихме банков кредит от 74 000 лева за срок от 10 години, за да изплатим окончателно дължимата сума относно строителството на ловния дом. Кредитът се обслужва редовно и към края на миналата година ни остават още 24 232  лева, които ще погасяваме още шест години.

През 2012 година сдружението е изтеглило друг кредит от 55 000 евро за предварително разплащане по проекта съгласно сключения договор с управляващия орган по програмата ТГС “България – Гърция”.

"Всичките тези средства бяха възстановени от управляващия орган в Солун и погасихме валутния кредит през февруари 2014 г.", отчете финансовото състояние на  ловно-рибарското сдружение неговият председател Валери Сарандев.

Въпреки липсата на спортна база за тренировки и през 2014 г. обновеният отбор по ловна стрелба в състав: Илия Бабанов, Борис Мързев, Илия Сърбаков, Петър Бабанов и Георги Стоинков, на турнира по ловна стрелба в Сандански от общо 25 отбора в дисциплина „Скийт” се класираха на 5-о място, а на турнира в Петрич от 27 отбора се класираха също на 5-о място, стана ясно на събранието.

През отчетния период с решение на УС са изразходвани 12 578 лв. за подпомагане на строителството и освежаването на заслоните на дружинките в Ковачевица, Плетена, Боголин, Гоце Делчев, Копривлен и в други райони.

Към настоящия момент сдружението се състои от 27 ловно-рибарски дружинки, в които членуват общо 1742 души, от които: ловци и риболовци – 522, чисти ловци – 1101, жени-ловци – 9, чисти риболовци – 110. Основната част от членската маса е на средна възраст. Ловците до 30 години са 123, а до 40 години – 571 човека; над 40 години – 938 човека. Риболовците до 14 години са 39; до 18 години са 14 човека; до 40 години – 46 човека и над 65 години – 11 човека.

До този момент членството са подновили 491 ловци-риболовци, 894 ловци и 103 риболовци.В сравнение с миналия отчетен период тенденцията е към нарастване на членовете на „Ловци и риболовци” и чистите „Риболовци”.

За подхранване на дивеча ловците от сдружението ежегодно подсигуряват средно по 36 тона концентриран фураж, 19 тона сочен фураж, 12 тона груб фураж и 1100 куб.м.листник и 5600 кг. каменна сол. Непрекъснато се поддържат около 112 хранилки за едър дивеч и 85 бр. калища  и около 200 хранилки за дребен дивеч.

Редовно се зареждат около 500 солища за едър дивеч и 1500 солища за дребен дивеч. Подготвят се по 300 дка дивечови ниви и до 150 дка дивечови ливади. През отчетния период при извършване на проверки е констатирано, че най-много от нарушенията са при улов на риба без риболовен билет, за което са съставени общо 8 акта.

Съставени са 11 акта, от които 9 за улов на риба с парашут. За отчетния период по Закона за лова и опазване на дивеча за кучета, придружаващи домашен добитък без спъвалки са издадени 14 констативни протокола.

Санкционирани са и следните лица, ловуващи без разрешително за лов в ловен ден: Ибрахим Даракчи, Юсеин Хаджи и Мехмед Капънък. Същите ловци на събрание на дружинка „Брезница“ са били лишени от право да ловуват за срок от една година. На 5 февруари миналата година е съставен акт на Вергил Лешков, обучавал кучето си в ловно-стопански район „Баничан“.

На 22 април Кенан Талип Хака от с.Дъбница е санкциониран за това, че извършвал риболов по време на забраната на водоема в село Крушово. За същото нарушение е глобен и Ибрахим Мустафа Мустафов от с. Долно Дряново.

Охраната на ЛРС “Сокол” през 2014 г. е  извършила 486  проверки, съвместно със служителите от Държавно горско стопанство и РДГ – 43 проверки; съвместно със служителите от МВР – 27, със служителите от Екополиция – 19.

Съвместните проверки с ИАРА през отчетния период са 124 със съставени 8 акта. Според  проверките  на ИАГ и МВР за неносене на ловното оръжие в калъф и използване на боеприпаси с оловни сачми вместо стоманени в забранените зони от Натура-2000 също има санкционирани лица, заяви още Валери Сарандев.

Като най-проблемни дружинки заради вътрешни конфликти бяха определени групите Хаджидимово - Петрелик; Абланица – Блатска; Дъбница – Сатовча; Слащен – Беслен; Туховище – Кочан.

Отчетено бе още, че традиционно и през последната година сдружението е поддържало връзки и взаимодействаше с различни държавни институции, организации и фирми. Особено резултатно е било взаимодействието с контролните органи на  ИАРА, “Напоителни системи” –гр. Гоце Делчев, ръководствата на Държавните горски стопанства в гр.Гоце Делчев и Гърмен и Държавното ловно стопанство в Сатовча, Регионален граничен сектор, Противопожарна служба, Ветеринарна служба. През 2014 година Управителният съвет е провел 18 заседания, на които са взети общо 78 решения.

Сарандев назова като нерешени проблеми безразборната сеч по време на ловния сезон и липсата на съгласуваност, разбирателство и желание между различните ползватели на горските територии за решаването на тези конфликтни ситуации бракониерството и други. Неплащането от страна на ДГС и ДЛС на обявените стимули за отстреляните вълци също е било често дискутирана тема с недоволство в ловните дружинки.

Със собствени средства в размер на 1550 лева УС отчасти е решил проблема относно стимулирането на ловците за унищожаване на вреден дивеч. За подхранване на дивеча ловците от сдружението ежегодно подсигуряват средно по 36 тона концентриран фураж, 19 тона сочен фураж, 12 тона груб фураж и 1100 куб. м листник и 5600 кг каменна сол. Непрекъснато се поддържат около 112 хранилки за едър дивеч и 85 бр. калища  и около 200 хранилки за дребен дивеч.

Редовно се зареждат около 500 солища за едър дивеч и 1500 солища за дребен дивеч. Подготвят се по 300 дка дивечови ниви и до 150 дка дивечови ливади. През отчетната 2014 година са отстреляни 463 заека, което представлява 69% от запаса ,яребици – 300 -54 % от запаса; пъдпъдъци – 2116; гургулици – 464; кеклици – 144; гривяк – 633; патици и други.

За зарибителен материал са изразходвани през отчетния период 7652 лв. с което и по този показател ЛРС „Сокол” се нарежда в първата десетка в страната от сдружения, които са вложили най-много средства за стопанисване и управление на рибния и дивечов ресурс, според статистиката на НЛРС „СЛРБ” – София.

ЛРС ”Сокол" - Гоце Делчев е едно от малкото сдружения в страната, в което риболовците са се увеличили с 21 човека, съобщи  по време на отчета председателят Валери Сарандев. 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Браво22:16 - 27.06.2015
Ако имаше повече като другаря Сарандев в България щяхме да сме добре.
NEVROKOP09:03 - 27.06.2015
Браво сарандев-много хиляи солишта,много храилки,всичко по много,заемите почти платени-Браво.Само да ти кажа,едно време,бая преди да си на този стол,в с.Сатовча имаше един ловец-ДРАМСКИЯ,ДАЛИ СИ ЧУЛ ЗА НЕГО не ме интересува-та тои ДРАМСКИЯ,на една таксация пише в доклада-28 мужки,и 32 женски заека;претседатела го пита-еи ДРЕМСКИ,как ги позна бе,отговорът беше-ако не ми вярваш началник иди ги провери бе.Та и твита табота така бе скребашки пич,Браво.
Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK