Ден на народните будители под мотото „Да се знае, да се помни, че България е жива“ в СУ Хаджидимово

Снимки: Личен архив

„Да се знае, да се помни, че България е жива! На будителите скромни, българинът китка свива“, под това мото премина отбелязването на прекрасния празник  – Ден на народните будители в СУ „Никола Вапцаров” в Хаджидимово.

И тази година почитта към Народните будители се превърна в истински празник както за учителите, така и за учениците на училището в Хаджидимово.

Инициативата бе на преподавателите по български език и литература Наташа Хутманова и Заприна Глушкова, които заедно с техните ученици от 8 и 10 клас с голям ентусиазъм представиха уникална литературна композиция, която със силното си въздействие накара учителите от школото и гостите на събитието да се върнат за миг в онази далечна възрожденска епоха и да изживеят останалия още жив спомен за българските будителите като Паисий Хилендарски, д-р Петър Берон, Любен Каравелов и много други.

Празничното настроение на публиката, която с голям интерес наблюдаваше и участваше в инициативата на СУ „Никола Вапцаров“, бе взривено и от невероятните и познати на поколения българи песни, посветени на Народните будители и България, в изпълнение на третокласници и четвъртокласници.

„Изявите на прекрасните ни ученици и словото на учителката и наша колежка Венета Атанасова ни накараха за пореден път да прозрем, че истината е една, че всеки уважаващ себе си народ пази спомена за своите герои, за онези, които с делата си са оставили светла диря в паметта му. За него те са пример за подражание и извор на национална гордост.  В историята на нашия народ се открояват имената на личности, които наричаме с общото име – народни будители. Те са тези, които са запалили искрата, за да се събуди българският дух. В тъмните векове на робството са подтикнали народа ни да се осъзнае, че е българин. Народните будители са върнали историческата памет на българите и са събудили копнежа за национална независимост. Неуморно са работили за неговата Просвета и културно развитие. Благодарение на тях днес гордо можем да заявим, че ,,И ний сме дали нещо на света”. Ето защо всяка година отбелязваме деня на народните будители, за да останат в съзнанието на българите, да се помнят техните дела“, коментираха хубавия празник организаторите и учениците от СУ „Никола Вапцаров“ в Хаджидимово.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK