Ден на чешмата и семейството празнуват в Сатовча за трета година

снимки: infomreja.bg, архив

За трета поредна година жителите на Сатовчанско отбелязват един от най-новите празници в календара на общината, наречен "Ден на чешмата и семейството".

Според решение на Общинския съвет от 2012 г. датата на честването е фиксирана в първата събота на месец юли.

Тъй като тази година празникът съвпада с едномесечния Рамазан на мюсюлманите, имаше идея за неговата отмяна, но в крайна сметка решихме той да се проведе въпреки строгия пост. Денят е почивен, има хора, които не говеят, а тези, които спазват поста също могат да празнуват в събота след залез слънце на природа около приказните чешми в общината заедно със семействата и приятелите си. Така че празникът не се отменя и ще бъде отбелязан подобаващо", коментираха кметове и общински съветници от община Сатовча.

Идеята на кметската администрация за новия празник се зароди през 2012 г. заради уникалността на община Сатовча с изградените на територията й над 720 чешми. "Почивката на чешма" от много години е хит в Сатовчанско, специално за нея много от гастарбайтерите се прибират през лятото в родните си места, за да преживеят тръпката и удоволствието да разпънат покрай някоя чешма в балкана богата трапеза и да си създадат незабравими мигове с роднини и приятели.

Повечето от чешмите в община Сатовча са изградени от синове, дъщери и роднини в памет на живи и починали родители и близки, други са построени от местни доброволци. Има и такива, изградени от ДЛС "Дикчан" и от самата Община. Почти около всички чешми има изградени беседки, в които има условия за приготвяне на всякакъв вид храна на място.

Чешмите са строени по различно време и с всяка изминала година броят им расте, тъй като местните вярват в старото поверие, че там, където има вода, няма зли духове.

Според жителите на общината е невъзможно да се намерят сред съществуващите в момента чешми в Сатовчанско две еднакви. Всяка една е творение на отделни хора, пожелали да оставят нещо за спомен след себе си, в знак на любов към семейството си, почит към починали и най-вече дълбок реверанс към уникалната природа в района.

Както ИНФОМРЕЖА писа, чешмите в община Сатовча са на път да бъдат вписани в Книгата за рекордите на Гинес. Процедурата е в ход, обясни кметът на общината Арбен Мименов.

 

снимки: infomreja.bg, архив

КОМЕНТАРИ

do Barush Mancho20:41 - 08.07.2014
ako tolkova se pritesnavqsh za bokluka hodi go sabirai ti :D xaxa buzikam se ne se qdosvai ;) a i v kraina smetka tezi koito hodqt po cheshmite sa golemi hora ne malki deca ako imat malko uvajenie na prirodata shte si gi sabirat sami v edna torbichka i posle shte si gi izhvarlqt v konteinerite za bokluk (ako izobshto ima takiva)!
Баръш Манчо22:04 - 06.07.2014
Толкова красива природа и толкова красиви чешми, и толкова много боклуци покрай тях... Колкото се множат чешмите , толкова повече се множи боклука в балкана-СРАМОТА! Кой ще събира боклука? КОЙ?!?
ало ало16:22 - 05.07.2014
Тези от ДПС ,общината няма да ми дават наклон на онази работа,кога ще ходя на чешма или бесетка .Тези боклуци ще определят с решение на Общинския съвет кога да вдишвам и кога да издишвам.Господа боклуци на никой не му пука само на вашите духачи.А този общински мазник няма да е депутат заповед на Доган но той ще лъже .....Канят ме за депутат но не искам да изоставям мойте духачи.
Aaa16:09 - 05.07.2014
Рамазан е лапчовци. Когато има избори търчите по джамиите и се правите на най-големите мюсулмани, а сега сте от банкет на банкет и от беседка на беседка. Имаите малко срам и малко страх от Аллах. Отвратителни сте и за мюсулманите и за християните.

FACEBOOK