Ден 81: Звезди с концерт в подкрепа на антиправителствените протести

Снимка: БГНЕС

Първи митинг - концерт

81-ят антиправителствен протест преминава под знака на първия митинг-концерт, който се организира от начало на недоволството. Той започна в 16 ч. на „Орлов мост“, където на голяма сцена се качиха родни звезди, а експерти в различни области изнесоха кратки лекции и показаха как трябва да продължи България след оставката на сегашните управляващи. Това разказаха пред БГНЕС организаторите на събитието Анастас Гогов и Виктор Иванов, които се срещат и разбират, че са съидейници именно на това място.

„Запознахме се случайно на „Орлов мост“ когато имаше ситуация с екстремисти, ултраси, и се опитвахме да спасим ситуацията, да не стигаме до конфликт. Виктор се присъедини в ситуацията. Първоначално помислих, че той е агресор, но с времето установих, че той ми помага да балансирам енергията и да успокоим тази криза, която беше започнала да се ражда“, сподели Гогов за началото на дружбата им.

Виктор посочи, че целта на събитието е да събере част от тези 70% хора, които заявяват, че подкрепят протеста.

„Искаме да съберем можещи хора, млади хора, енергични хора, на които им се работи и не им се слушат лъжи. Истината е на площада, на площада се виждат хората и искаме да съберем малка част от тези 70%, които заявяват подкрепа за протестите с един по-различен формат“, добави още той.

„Искаме да кажем, че настояваме за промяна, искаме оставка на правителството, на Гешев, на Кошлуков, на цялата крадлива пасмина, която се е настанила и усвоява тези европари, дори и заеми се теглят. И в край на сметка да заявим, че искаме лустрация, искаме смяна на поколенията. Редно е вече следващото поколение да вземе тези управленски постове, да влезе със своята експертиза, своя международен опит, и да поведем тази държава към една позитивна посока, защото 30 години прехождаме и на този преход още не му се вижда краят“, коментира Анастас Гогов.

Виктор пък каза, че дава срок до 2024 г. държавата да се очисти от всички замесени в политиката, и нещата да тръгнат нагоре.

„Искам добро бъдеще за моите две деца. Искам да имам и трето дете, обаче ако не се променят нещата – или няма да имам трето дете, или това трето дете ще си го гледам в далечна Австралия, там съм си харесал“, постави Иванов условията си.

Той отдава липсата на оставка до момента на дебелокожието на управляващите.

„Освен, че няма оставка, има обратен огън, който е изключително грозен, и ме нервира и ме прави яростен. Не само не ни забелязват, ами ни и обиждат по много профански начин. Нито съм тулуп, нито съм мафиот, нито съм глупак, така че чао“, каза младият мъж.

Пепи Писарски от „Атлас“ също свири пред насъбралото се множество. Според него ще са ни необходими още 200 години, за да станем истинска демокрация, но се надява това да стане по-бързо. Той укори двата големи синдиката – КТ „Подкрепа“ и КНСБ, че не са на страната на хората и не са излезли в тяхна подкрепа, а служат на властта.

Музикантът е категоричен, че хората вече са готови за истинската промяна.

„Поводът да съм тук е подкрепа към всички свободомислещи хора, които държат на това да имаме една нормална демократична държава, законова. Сгрешихме, че допуснахме да ни управляват хора от партийни листи, които не са професионално подготвени в дадена област, позволихме, особено в последните 11 години, да се създаде върхушка от послушни същества, които изобщо са много далече от професионализма и да управляват безконтролно“, заяви той, но е категоричен, че и президентската и парламентарната система работят, когато имат здрава основа.

Въпреки липсата на оставка, Писарски е убеден, че протестът генерира резултати и има световен отзвук за случващото се у нас. Според него жадуваната от народа оставка ще се случи през ноември.

Вокалистът на „Атлас“ Петър Маринов каза, че се включва в протестите, защото не трябва да има човек, който да не ги подкрепя.

„Откакто почнаха протестите се усеща едно обединение на народа, от което имаме огромна нужда. Човешката енергия, която се е събрала в името на една кауза, тя обединява, независимо дали е протест, дали е концерт, събитие“, каза той и добави, че му се иска нещата да се случат по-бързо.

Маринов е убеден, че остава в България и трябва да се борим за страната си.

„Държавата трябва да си я вземем от управляващите. Тя си е наша, тя е на народа, не е на политиците“, убеден е музикантът и няма съмнение, че държавата не е правилно да се управлява от улицата, а от интелигентни и можещи хора.

В програмата на концерта се включиха „Атлас“, Miro Dachev Royal, King Rat, TDK от Пловдив и се очаква да се качат Wosh MC, „Уикеда“, „Ревю“ с Васо Гюров, „СТРУГАРЕ – Космос“, SLАNG, КОНТРОЛ, Васко Кръпката и др./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6