Ден 45: Барикада на Шипка, а за Бойко – джипка

Снимка: БГНЕС

Протестиращите наредиха детски играчки – джипове, които занесоха пред Министерския съвет

В 45-ия ден на антиправителствените протести демонстранти отново се събраха около фонтана пред сградата на Президентството, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор.

„Не сме искали свикването на Велико народно събрание, нито пък промени в Конституцията, искаме оставка и предсрочни избори“, каза пред БГНЕС жена, която за 45-и ден идва да поиска двете оставки.

Малко преди началния час на акцията на недоволство на възрастна жена ѝ прилоша и се наложи на мястото да пристигне екип на Спешна помощ. Оказана ѝ е медицинска помощ. За 45-и ден ще се състои и традиционното шествие на протестиращите от Министерски съвет до Орлов мост. Блокирани остават три ключови кръстовища в столицата – при Ректората, на бул. “Независимост” и на Орлов мост.

Протестиращите наредиха и детски играчки – джипове, които занесоха пред Министерския съвет.

“За да се чувства комфортно премиерът, сме му купили известно количество джипки и автомобили, в които да може да се вози и да открива новите пътища в България за себе си. След последното дарение, което направи – 70 милиона за пътища без дупки, – вероятно даренията ще продължат с бърза скорост до последния му ден. Все пак, ние сме широки души, моля ви занесете и наредете тези джипки пред МС. Джипките са толкова малки, колкото е моралът на премиера”, обяви Арман Бабикян. 

В Деня на 143-тата годишнина от Шипченската епопея граждани изразифха недоволството си по нестандартен начин, барикадирайки се на Паметника на свободата на легендарния връх. Четиримата мъже и една жена спуснаха знаме с надпис „Оставка“, докато президентът Румен Радев бе на посещение там.

Наложи се те да бъдат изведени принудително с помощта на полицията. Това стана пред очите на десетки българи, които чакаха да се възползват от безплатния вход на паметника. На излизане от монумента задържаните не се обозначиха като привърженици на нито една политическа сила или движение. Директорът на музея – Чавдар Ангелов, определи действията на арестуваните като кощунство и поругаване.

„Трябва да е ясно, че пътят към Конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и главния прокурор; саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото. Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз, опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета, зад неграмотните брътвежи за нова Конституция. Днешният парламент е дискредитиран, той е загубил вече и легитимност, и достойнство – виждате как партии сменят позициите си през 24 часа, и се превръщат все повече в символ на самоунижението. Единственото вярно решение е саморазпускане на това Народно събрание“, каза пред журналисти на паметника президентът Румен Радев.

По-късно през деня от „Отровното трио“ се разграничиха от действията на протестиращите, като в профила си във Фейсбук съобщиха, че паметниците не трябва да бъдат използвани за политическите страсти на деня.

„Не смятаме, че паметници-светини на българската история могат и трябва да бъдат използвани за политическите страсти на деня. Съзнаваме, че възмущението към днешната власт е огромно – нашето е не по-малко. Но Паметникът на свободата – връх Шипка, Казанлъшката гробница, Мадарският конник и други национални паметници на културата с непреходно значение за България, не могат да бъдат “простор” за лошия вкус в обществените отношения“, пишат още от Отровното трио.

Междувременно в Златоград пък председателят на Народното събрание Цвета Караянчева съобщи, че още във вторник, когато е първото заседание на парламента след лятната отпуска, ГЕРБ започва да събира подписи за промените в основния закон и за свикването на Велико народно събрание. Предстоят преговори за събиране на подписи за внасяне на проекта за нова конституция, каза председателят на НС Цвета Караянчева в Златоград: „Във вторник започват преговорите. В парламента ще бъдат, с всички парламентарно представени групи, които са заявили желание да разговарят с парламентарната група на ГЕРБ, така че  накрая на седмицата ще има възможност да ви инфомирам как са преминали разговорите“., съобщи Караянчева.

А за пореден ден на кръстовището на бул. „Ситняково“ пред Румънското посолство софиянци се събират на контрапротест срещу антиправителствените демонстрации. Недоволството им е официално заявено в общината, а контрапротестът им е законен. Основният им мотив да са на кръстовището е, че „не може да се бият майки с деца и да се блокира движението на мирните граждани, които нямат нищо общо с протестите срещу правителството”./БГНЕС

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK