Делегация от Челябинска област гостува на читалището в Благовград

Снимки: НЧ "Н.Й.Вапцаров – 1866"

Визитата цели бъдещо съвместно сътрудничествво в областта на културния обмен

На гости на Народно читалище „Н.Й.Вапцаров – 1866“ в Благоевград са представителите на руската област Челябинск – Отец Игор – секретар на Челябинска митрополия и Михаил Зацепин – зам.-директор на Челябинската филхармония. Придружавани са от Росен Богданов – секретар на Международната организация за фолклор – IGF.

Целта на посещението им е да се запознаят с дейността на читалището за бъдещо съвместно сътрудничество в областта на културния обмен. За тях Народно читалище „Н.Й.Вапцаров – 1866“ – Благоевград, организира концерт с участието на Градски детски хор, Цигулков ансамбъл, преподавателките в Детската музикална школа при читалището – Гергана Стоянова – цигулка, и Иванка Коляшева – пиано, възпитаничката на ДМШ в класа по пиано на Иванка Коляшева – Симеона Кротева, и Смесен хор „Ален мак“.

Изключително доволни от изпълненията, гостите отправиха първата си покана за участие на Смесен хор „Ален мак“ във фестивал през септември тази година.

Преди концерта, гостите посетиха Читалищната библиотека, като секретарят на Челябинска митрополия – Отец Игор беше изключително впечатлен от старопечатните и ръкописни книги от фонда на читалищната библиотека – Църковния служебник от 16 век – ръкопис и най-старата печатана книга във фонда – „Зерцело или огледало християнское“ от 1844 г., като сподели, че за пръв път вижда толкова стара църковна книга на български език, а не на църковно-славянски.

Програмата на делегацията продължава днес с посещение и среща с Игумена на Рилския манастир, а след това и с Неврокопския митрополит Серафим. При цялото им посещение в Благоевград, гостите са придружавани от председателя на НЧ „Н.Й.Вапцаров – 1866“ – Благоевград – з.ч.д. Васил Новоселски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK