Деца ще изрботват цървули в кюстендилския музей

Снимки: РИМ - Кюстендил, архив

Темата на ноемврийската работилница за деца на РИМ – Кюстендил е свързана с първата война, в която България е въвлечена след своето освобождение и която тя печели като самостоятелна нация.

Това е Сръбско-българската от 1885 г., следваща акта на Съединието на Княжество България с Източна Румелия. Княз Александър Батенберг, който е наясно, че нарушава статуквото, отредено на България от Великите сили с подписването на Берлинския договор през юли 1878 г., насочва силите в защита на този акт на юг, към Османската империя, от която, като най-засегната страна, се очаква военна реакция.

Ето защо, именно на южната граница се съсредоточава голяма част от българската армия. Но военната реакция идва от запад – Кралство Сърбия напада Княжеството на 2 ноември 1885 г.

Само няколко дни отнема на българските войници да изминат пеша резстоянието от южната до западната граница и да извършват геройски подвизи по бойните полета на около 30 километра от столицата, докъдето сръбската войска стига почти безпрепятствено за два дни.

Сърбите са отблъснати при Сливница на 7 ноември и през следващите няколко дни българската армия победоносно влиза в източните територии на западната ни съседка. Следва подписване на Букурещки мирен договор и международно признаване на Съединението.

Спомените на очевидци и участници в тези събития описват героизма на войниците, някои от които за две денонощия изминават 145 километра и не всички носят ботуши – вървят пеша с цървули, краката им са изранени, шинелите им изпокъсани.  

В памет на тези героични събития, ноемврийската музейна работилница за деца се фокусира върху изработка на част от облеклото на обикновения човек, участвал в тях.

Тя ще се проведе на 16, 17 и 18 ноември 2017 г. от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към  Регионален исторически музей – Кюстендил и ще представи един от старите занаяти, практикувани в недалечното ни минало – опинчарството

 

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn