Деца от Кюстендил и Щип впечатлиха македонската публика с премиерния спектакъл "Хитър Петър"

снимки: личен архив

Малките артисти от Кюстендил и Щип, които участваха в съвместния проект „Балканска работилница за театър“, впечатлиха с играта си публиката в македонския град по време на премиерата на детската куклена театрална постановка "Хитър Петър". Спектакълът бе игран късно снощи в Центъра на културата "Ацо Шопов".

Режисьор на постановката е Лозен Йорданов. Драматургията е на Милорад Ангелов. Децата опознаваха куклите под ръководството на сценографката на Благоевградския куклен театър Миглена Методиева и Георги Славков. Музиката и текстът за песните в спектакъла са на Павел Чавдаров.

Половин час преди премиерата във фоайето на Центъра на културата бе открита изложба на рисунки и куклите, които бяха изработени по време на престоя на участниците в „Балканска работилница за театър“ в Кюстендил, от 1 до 14 август.

Кметът на Щип д-р Зоран Алексов се срещшна с участнициге в „Балканска работилница за театър“ дни преди премиерата и успя да изгледа част от театралния спектакъл. "Приятно съм изненадан, отлично представяне на кюстедилските деца. От това, което видях на сцената, става ясно, че проектът дава резултати и организаторите са свършили отлична работа. Много се радвам, когато се правят събития, посветени на децата. С оглед на трансграничното ни сътрудничество се надявам приятелствата сред децата да продължат дълго, защото това е най-важното в съвместния ни проект“, е споделил градоначалникът на Щип, цитиран от македонския сайт kurir.mk.

Проектът на Общинския драматичен театър – Кюстендил - „Балканска работилница за театър”, се реализира по европейска програма за трансгранично сътрудничество с Република Македония. Тридесет деца – по петнадесет от Кюстендил и Щип, подбрани с кастинг, в продължение на месец - две седмици в Кюстендил и две в Щип, изследваха особеностите на театралното изкуство.

Те опитаха занаятите на режисьори, актьори, драматурзи, сценаристи. В специално подготвена шатра пред сградата на театъра малките театрали се учиха да правят кукли и декор за куклени постановки. Едно от първите неща, които научиха младите сценографи бе, че куклите в театъра винаги се изработват с телесните пропорции на дете – защото театралните кукли, според традициите и духа на този вид изкуство, изразяват душевността и светогледа на децата.

Задачата на специалистите, които работиха с децата, бе да им покажат спецификата на кукления театър, като се започне от магията на сценографията и правенето на кукли и се стигне до готов спектакъл, който малките актьори да покажат пред публиката в родните си градове.

Във вторник спектакълът ще се играе на кюстендилска сцена. Премиерата е от 19 ч. в камерната зала на Общинския драматичен театър. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK