Деца от Благоеврад и Дупница се включиха в антидрога инициативата „Red Ribbon"

Снимка: bgonair.bg

Над 500 деца от шест столични училища, както и от Костенец, Видин, Дупница и Благоевград се включиха в антидрога инициативата „Red Ribbon", организирана от Митница Аерогара София - отдел Борба с наркотрафика, и DEA.

Преди обяд днес всички пътници на Летище София станаха съпричастни към мотото на събитието „Гордей се, че не употребяваш наркотици" („Proud To Be Drug Free") благодарение на флашмоб, с участието на децата, в зала „Заминаващи" на Терминал 2.

За девета поредна година в България се проведе събитието в памет на Енрике Камарена, агент на ДЕА, отвлечен и убит от мексикански наркотрафиканти. В него тази година се включиха над 500 тийнейджъри - ученици от 6-10 клас в общо 11 училища от София и страната.

„Чрез днешното събитие в рамките на инициативата "Червена панделка" ние казваме на наркотрафикантите, че не приемаме и няма да приемем разпространението на наркотици в нашите общества. В това няма нищо политическо или партийно - незаконната употреба на наркотици, злоупотребата с тях и наркотрафикът са (и трябва да бъдат) заклеймени от всички правителствата по цял свят" - каза при откриването на събитието  посланикът на САЩ Ерик Рубин.

"Ние сме днес тук, за да покажем на наркотрафикантите, че ние няма да отстъпим пред тези, които искат да отровят нашите деца, нашите семейства и нашите общества", заяви пред децата Едуард Кофи, ръководител на офиса на ДЕА в България. Той разказа историята на убития агент Енрике Камарена, чийто живот и борба са вдъхновили инициативата на червената панделка.

„Употребата на наркотици води до сериозни последствия за бъдещето ви", заяви пред децата Стефан Бакалов, началник отдел „Борба с наркотрафика" в Митница Аерогара София. Той разказа на учениците за опасностите  от различните видове наркотици.

Пред журналисти Стефан Бакалов обясни, че за съжаление хероинът и кокаинът продължават да са наркотици, които нанасят вреди  у нас и в Европа. Фентанилът и неговите производни продължават да са голям проблем зад океана, а има отделни случаи и на задържания в ЕС, но за щастие няма регистрирани данни на трафик или употреба в България.

„Точно тук е и голямата роля на превенцията. За съжаление младежите са целева група за подобни „модни" тенденции.  Затова те трябва да разполагат с реалната информация. Когато са убедени във вредата и опасностите, те излизат от групата на потенциалните клиенти на трафикантите и дилърите", обясни Бакалов.

„Надяваме се, че младежите, които са днес тук, ще станат наши посланици - ще разпространят това, което са научили  сред своите приятели и по този начин ще повлияят и на тях. Така освен да задържаме трафикантите, ние ги атакуваме и чрез техните потенциални клиенти, което е не по-малко ценно", разказа Стефан Бакалов.

„Търговията с наркотици вече е и киберпрестъпление. Интернет е част от всички аспекти на нашия живот, както за добро, така и за лошо", посочи той и допълни, че все повече употребяващи наркотици поръчват чрез така наречените darknet - сайтове. „Те са вече стотици. Предлагат анонимност, проследяването на изпращачите, получателите и плащанията (включително в криптовалута) са по-трудни. За да се борят с тях службите работят както онлайн, така и офлайн", допълни началникът на отдела за борба с наркотрафика на Митница Аерогара София.

Darknet се използва от тези, които вече имат проблем с наркотиците, но през интернет и социалните мрежи също се правят опити за предлагане на синтетични наркотици, които често се представят за „безвредни  парти стимуланти". Продават се на съвсем достъпни цени от порядъка на петдесетина лева. Всъщност тези химически вещества могат да имат силни и фатални последици върху организма на децата - предупреди Стефан Бакалов.

Инициативата подкрепи и поп-певецът Рафаел. Най-малките танцьори от фолклорен ансамбъл "Aктавис" - Дупница, таекуондо тим "Похион" - София показаха с изпълненията си недвусмислено, че спортът и изкуството са единственият начин да живееш и да се забавляваш без да си вредиш.

Специално обученото митническо куче Епси показа как надушва наркотици, а в ролевите игри по откриване на скрити пратки се включиха и децата. Митническите служители от отдела за „Борба с наркотрафика" демонстрираха пред тийнейджърите задържане на наркотрафиканти и показаха техники за самоотбрана.

Гвоздеят на събитието бе фалшмоб в зала „Заминаващи" на Терминал 2, Летище София, където пред очите на стотици пътници учениците танцуваха хореография, разучена минути преди това с помощта на танцьорите от танцово училище ‘‘Dance Station".

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK